Скандална промяна в Плана за възстановяване. Губим нещо много важно

Бившия зам.-министър на транспорта в служебните правителства на Стефан Янев Андреана Атанасова прави разкрития

Скандална промяна в Плана за възстановяване. Губим нещо много важно | StandartNews.com

Скандална промяна в Плана за възстановяване и устойчивост е направена от правителството в последния момент без обществено обсъждане.

На практика държавата се отказва от въвеждането на широколентов интернет, който ще покрие цялата страна. На негово място се създава нещо като държавен телеком, който според експерти няма бъдеще. За промяната алармира бившия зам.-министър на транспорта в служебните правителства на Стефан Янев Андреана Атанасова.

Според нея Планът е редактиран и променен почти изцяло спрямо версията, която беше публично анонсирана от правителството на ГЕРБ през април 2020 г. и официално представена от служебния кабинет на 15.10.2021 г.

Определено съм изненадана не само аз, но и цялата телекомуникационна и технологична индустрия. Разгръщането на 5G мрежи е основен приоритет на Европейския съюз, който още през 2016 г. прие стратегически документ “5G за Европа: План за действие”, който цели координирано въвеждане на 5G в страните от ЕС.

Неслучайно в насоките към държавите членки относно Механизма за възстановяване и устойчивост е посочено, че непрекъсваемата 5G свързаност е ключова за възстановяването на икономиките след кризата, обясни Атанасова.

"Беше променен драстично Планът за възстановяване през месец март в много кратък срок, като концепцията е променена и вместо разгръщане на мрежи ще имаме насочване на акцента към държавна мрежа, която ще бъде предоставена на останалите оператори“, каза Атанасова.

Идеята сега е в училищата и държавните институции да има мрежа, която да може да се ползва и да свърже всички учреждения.

По думите ѝ може да се стигне до извода за създаване на държавен телеком, а времето на такива телекоми вече е отминало. Опитът за изграждане на държавна мрежа и отдаването й на оператори е лош, казва бившият заместник-министър на съобщенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай