Скандалът за АЕЦ "Белене" завърши с консенсус

Скандалът за АЕЦ "Белене" завърши с консенсус  | StandartNews.com

Скандалът от сутринта заради разискванията по АЕЦ "Белене" скорострелно се преформатира в единодушие между управляващи и опозиция за съдбата на проекта. 136 гласа "за" и нито един "против" показа електронното табло в залата. С такова внушително мнозинство парламентът реши кабинетът да каже до края на юни как ще се развива по-нататък идеята за АЕЦ "Белене" и какво ще правим с оборудването. ядрената централа.

До тези 4 месеца управляващите трябва да отделят активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в една отделна компания. Двете проекторешения - на БСП и на ГЕРБ, бяха идентични с разлика единствено в сроковете.

Социалистите държаха срокът да бъде едномесечен. В името на консенсуса обаче се съгласиха тяхното решение да бъде отхвърлено, а да се приеме това на ГЕРБ.

"Трябва да гледаме напред - имаме площадка, имаме проект, който е нотифициран, имаме платено оборудване и то сега е тук", заяви в пленарната зала енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя благодари за консенсуса. "Смятам, че това наистина ще бъде една сериозна крачка напред за намиране на най-доброто решение за АЕЦ "Белене", а в кулоарите не отговори на въпроса дали има инвеститор, а само повтори казваното от нея десетки пъти - че е имало инвестиционен интерес.

Енергийната министърка в оставка и се извини на депутатите за сутрешното напрежение, което им причини с отлагането на разискванията заради нейната отпуска.

Петкова започна изказването си с извинение към народните представители - "за лошото начало на заседанието", както припомни преди това Таско Ерменков от БСП.

Тя обясни, че си е пуснала един ден отпуск заради личен ангажимент, който отдавна е бил поет. Успяла да го изпълни и стигнала навреме до парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай