Сряда,

Скандал с репресии в Кърджали. Оплакване до Брюксел

От: Редактор -
1883
Скандал с репресии в Кърджали. Оплакване до Брюксел
A
A
A

На среща с председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер членове на ГЕРБ-Кърджали са се оплакали от "политически репресии" и "неправомерни задържания по време на последната предизборна кампания". 

В срещата са участвали председателят на 44-тото Народно събрание и член на ИК на ГЕРБ Цвета Караянчева и българските евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Асим Адемов.

Представителите на ГЕРБ-Кърджали са запознали Манфред Вебер "как са били арестувани показно пред съгражданите си без да са извършили никакви нарушения. Задържането им е в следствие единствено на анонимни доноси".

Невинността ни беше потвърдена от българския съд и ние осъдихме МВР - това е обяснила Шукри Вели.

"Единствената цел беше да уплашат хората в малките населени места и те да не отидат да гласуват. Задържаха ни и лежахме в ареста 24 часа, само защото участваме в кампанията на ГЕРБ. Заключиха ни по анонимни сигнали, защото нямаха никакви доказателства да сме вършили нещо нередно", са казали Хюсеин Садък и Митко Хатибов, които също са осъдили МВР.

Караянчева е подчертала, че с днешните срещи ГЕРБ цели не да се оплаква, а да запознае европейските институции със състоянието на демокрацията и правата и свободите на българските граждани, които са и европейски.

Вебер е разтревожен от развитието на ситуацията в България: "Очевидно е, че нещата са извън контрол. ЕС трябва да се вгледа по-внимателно в спазването на върховенството на закона в България и ЕНП ще се заеме с тази задача".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички