Скандал! Нинова се заинати, не пуска мандата

Щяла да каже какво прави чак в сряда

Скандал! Нинова се заинати, не пуска мандата | StandartNews.com

Корнелия Нинова се заинати, не пуска мандата. След като с излизането на ИТН от преговорите стана ясно, че няма мнозинство за кабинет, всички призоваха БСП да върне мандата още в понеделник. „Продължаваме промяната”, БСП и Демократична България имат 108 гласа в НС. Дори и към тях са се прибавят шестимата отцепници от ИТН и Елена Гунчева, която напусна „Възражване”, мерациите за власт не събират повече от 115 гласа.

Президентът Румен Радев дори скръцна със зъби на соцлидерката и я предупреди да спазва конституцията и тълкувателното решение на КС от 1992 г. Според него до една седмица след получаване на мандата БСП трябва да посочи премиер, една седмица по-късно той трябва да номинира кабинет или да върне мандата.

Но Нинова отказва да се съобрази с това. И обяви, че чак в сряда щяла да каже какво изобщо ще прави.

 "Националният съвет на БСП ще се събере в началото на седмицата, за да решим дали да продължим усилията, или да върнем мандата. Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно какво може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота", заяви соцлидерката в интервю за БНР.

ДПС настоя в декларация и позиция на лидера Мустафа Карадайъ БСП да върне мандата в понеделник, а президентът веднага да насрочи избори. Ще защитим държавността с всички законови средства - готови сме на протести и напускане  на парламента, каза зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в „Панорама”.

Условията и заплахите от страна на ГЕРБ и ДПС са неприемливи, каза днес Нинова. И обяви, че бавела мандата, за да работи за хората.

"Водени от грижи за ситуацията с КЕВР, например, водим разговори за задържане на мандата, за да се решат тези въпроси за хората. След Националния съвет ще се съберем с партньорите от трите партии... Не сме водили разговори с ИТН дали са съгласни за забавяне на мандата, след като Слави Трифонов обяви, че оттегля партията от преговорите за правителство", каза Нинова.

Тя подчерта, че за постове в нов кабинет не се говори, докато не се поправят грешките от предишния - "нямахме програма, имахме комуникационни грешки".

"По време на преговорите за съставяне на правителството ние си говорихме за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, изчислявахме дали има пари за безплатни лекарства за деца до 14 години, колко ще ни струват безплатни учебници, как да направим антикорупционното законодателство, да започнем преговори с доставчици на газ. Какво си говорят по централите, в парламентарните групи, не можем да носим отговорност. Ние носим отговорност за преговорите за съставяне на правителство... По време на важните срещи ИТН бяха коректен преговарящ по програмата. Какви отношения имат с ДБ и с ПП извън това, не мога да знам. Но колегите очевидно бързат, говорят си за министри, преди да приключим програмата. Не го намирам за коректно. Но е и разбираемо... Ще видим в следващите дни дали можем да говорим отново", заяви още вицепремиерът.

На въпрос в предаването "Неделя 150" - как си обяснява говоренето в един глас на президента, ГЕРБ и ДПС, тя отговори - "нелогично ми е политически".

Нинова продължи с внушенията по адрес на ИНТ и опозицията в Народното събрание, развивайки опорките на „Продължаваме промяната”. Тя заяви, че „ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха ИТН отново".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай