Симеон Славчев: Сглобката е олицетворение на българския преход

Лидерът на партия МИР коментира и отмяната на дерогацията и проекта на държавния бюджет

Симеон Славчев: Сглобката е олицетворение на българския преход | StandartNews.com

Българите са отвратени от начина по който се прави политиката през последните 34 години в България. Всички политици, които управляваха страната през годините прехода доказаха, че нямат морал, чест, елементарно чувство за справедливост и най-вече желание и воля да се решат проблемите на страната и българския народ. Олицетворение на всичко, което се случи в годините на прехода е правителството на сглобката, което събра на едно място мутрите, мафията и шарлатаните. Това заяви председателят на партия МИР в предаването „Събития и личности“ с Давид Калпачки по БНР Благоевград.

„Последното изследване на агенция Тренд показва, че 47 % или почти половината от българските граждани нямат доверие в изборния процес. Като една от основните причини за това според изследването е отмяната на машинното гласуване преди местни избори. И въпреки, че доверието към правителството на сглобката драстично спада, то българите не виждат смисъл да се провеждат нови избори, защото са нечестни и се подменя вота им. Именно за това партия МИР предлага да се направи широк обществен дебат за промени в Изборния кодекс, в който участие да вземат всички парламентарно и извънпарламентарно представени партии, експерти, граждански и неправителствени организации и всички заинтересовани страни. Целта е да се направи рамка на Изборния кодекс, който да се приеме с широк политически и обществен консенсус и който да бъде устойчив и да гарантира провеждането на честни избори. В Изборния кодекс трябва да залегне истинското машинно гласуване, а не проформа, както е сега“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че за да се избегне субективния фактор на изборите и да се проведат честни избори е необходимо да се признае машинния протокол за финален на всяка една секционна избирателна комисия.

„Всички действия и бездействия на правителството на сглобката доведоха до морално дъно, което никога не бяхме стигали. За да се оттласнем от него е необходимо да изградим една мрежа от родолюбиви движения, граждански и неправителствени организации и партии, които да обединят огромния експертен, човешки и професионален потенциал на българската нация. По време на местните избори партия МИР доказа, че този модел е успешен и работещ и през нашата платформата в местното самоуправление влязоха доказани експерт, професионалисти и граждански активисти. Сега остава да принесем този модел от местно и на национално ниво и България ще има вече истинска алтернатива“, каза още Симеон Славчев.

Лидерът на партия МИР коментира и отмяната на дерогацията и проекта на държавния бюджет. Според него отмяната на дерогацията ще доведе до лавина от проблеми, тъй като значително ще повиши цените на всички горива, стоки и услуги и ще доведе до силно социално напрежение.

„Крайно време е да се въведе финансовата децентрализация на българските общини и 70 % от техните приходи и данъци да останат в общините и местното самоуправление да реши в кои проекти да ги вложи приоритетно. В момента средствата от общините идват в черната дупка наречена държавен бюджет и всяка една община започва да зависи финансово от управляващите, които дават средства само на техните кметове. Това на практика отнема правомощията на местното самоуправление и го превръща в заложник на правителството, което е недопустимо“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той призова парламентарната опозиция да обедини усилия с извънпарламентарната опозиция и заедно да предприемат действия за свалянето на това пагубно и престъпно според Славчев правителство.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай