Симеон Славчев: Правителството незабавно да замрази цените в хипермаркетите

Така ще спре обедняването на българските граждани и покачването на инфлацията

Симеон Славчев: Правителството незабавно да замрази цените в хипермаркетите | StandartNews.com

Правителството незабавно да замрази цените на стоките в хипермаркетите за минимум 3 месеца. Така ще спре обедняването на българските граждани и покачването на инфлацията. Това каза председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) в предаването „Още от деня“ по БНТ. Той настоя служебното правителство незабавно да сключи споразумение с всички хипермаркети в страната, чрез което те да се задължат да не повишават повече цените на стоките. Славчев припомни, че такова споразумение с хипермаркетите вече е сключило правителството на Франция и други европейски държави с цел овладяване на инфлацията.

„Най-важното нещо сега е да се спрат растящите цени и инфлацията, както и да се компенсират доходите на хората. Тоест с колкото процента се повишат цените, с толкова процента трябва да се увеличат и компенсират доходите на българите. Така икономиката продължава да работи без сътресения от една страна и ще се овладее инфлацията от друга страна“, каза още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Славчев настоя държавата да влезе в своята роля и да стимулира и субсидира българското производство, което според него значително ще ограничи вноса на хранителни стоки, плодове и зеленчуци в страната на непосилно високи за българите цени.

„Крайно време е да върнем България там, където й е мястото, а именно индустриална държава със сериозно производство, което на първо място да подсигури продоволствената сигурност на страната и след това да си върне като един от основните износители на хранителни стоки, плодове и зеленчуци в Европа и Азия. България има природни дадености и имаме една от най-плодородните земи не само в Европа, но и в света и е крайно време да се изготви национална стратегия и проведе такава политика, чрез която и един сантиметър българска земя да не остане засят и необработваем. Партия МИР подкрепя и застава зад плана „Кумчев“, чиято философия е спиране на кражбите и субсидии само за доказано произведена стока и само на реалните производители. Ресурсът, който се отделя в българското земеделие, е около 2,5 млрд. лв. всяка година и е абсолютно достатъчен да осигурим храната на всеки българин и то на достъпно за него цени. Но голяма част от тези средства се крадат. Именно за това партия МИР застава категорично зад плана „Кумчев“, който гарантира реална продукция срещу субсидии, а не само отчетени декари на хартия“, заяви още Симеон Славчев. Той призова президента Румен Радев да свика спешно Консултативен  съвет за национална сигурност с тема „Осигуряване на продоволствената сигурност на България в условията на изострена геополитическа обстановка“.

В ефира на БНТ Славчев каза, че партия МИР предлага експерти от всички сфери заедно с браншовите организации да изготвят Национална програма за възстановяване и устойчиво развитие на България, в която да се разпишат както в краткосрочен, така и в дългосрочен план как ще се развиват всички секторни политики в страната.

„Предлагаме Националната програма да бъде подложена на широко обществено обсъждане и да бъде приета с национален консенсус от всички партии, граждански, неправителствени, браншови, работодателски и синдикални организации. Приетата с консенсус Национална програма да стане задължителна за изпълнение от всяко българско правителство и то да няма право да се отклонява от нея. Именно това ще гарантира както устойчивото икономическо развитие на България, така и излизането на страната от политическата, икономическата, социалната и моралната криза и успоредно с това ще даде дългосрочна визия, сигурност и стабилност“, каза още председателят на партия Симеон Славчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай