Сидеров: Махнете мъртвите души при гласуването

За това настоя лидерът на "Атака"

Сидеров: Махнете мъртвите души при гласуването | StandartNews.com

Да се премахнат "мъртвите души" от избирателните списъци и да се направи одит на държавната фирма "Информационно обслужване" АД - за това настоя лидерът на "Атака" Волен Сидеров на консултациите при президента Румен Радев за предстоящия парламентарен вот. 

"Ние, като стари и опитни политици, ще хванем бика за рогата, защото започваме със същественото нещо.Същественото е това, че в момента в България има около 600 000 фантома или мъртви души. Навремето като редактор на "Демокрация" през 1990-1991 г. публикувах статия на проф. Михаил Константинов и неговия тогава съавтор Николай Вълчанов,той говореше за около 500 хиляди фантома", започна Сидеров.

В НСИ българите, които би трябвало да имат това право на глас, тоест са над 20 г. са 5 636 267. В същото време в ЦИК показват, че има 6 221 729. Разликата е 585 482 гласа. Тоест излиза, че ЦИК представя близо 600 хил. повече гласа от реално съществуващите.

Какво значи да говорим за датата на избори и общи принципи, които са морално етични, ако имаме това разминаване в числата", изтъкна лидерът на "Атака", който вече е извън парламента и сега е общински съветник.

Нашата идея е да направим одит на държавната агенция или държавното акционерно дружество "Инфообслужване", тъй като много се говори за комисии, всички сме виждали чували с бюлетини, но ключът за бараката е в него.

Това е държавна агенция към министерство на транспорта, фактически акционерно дружество с повече от 97-98% държавно участие и някакво частно. Но там никой не знае как се назначават хората, какъв софтуер се ползва за обработката.

Президентът отговори, че въпросът с "мъртвите души" е представен пред ГРАО и НСИ. Той обясни, че е получил уверение, че ревизия може да се направи след разпореждане от изпълнителната власт, но процесът е изключително обемен и труден.

"Парламентът трябва да изпълнява много по-агресивно своите правомощия по контрола върху изпълнителната власт, а не обратното. Затова стигаме до такива ситуации. Преди няколко дни поканих директора на ГРАО, но нещата продължават да се случват в същия дух. Но рано или късно този въпрос трябва да се реши", каза Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай