Шулева посочи виновника за високите цени. Не са веригите

Според нея не може да се правят произволни изводи от сравнения между цени на дадени продукти у нас и в чужбина

Шулева посочи виновника за високите цени. Не са веригите | StandartNews.com

"Смешно е да говорим, че борба за 5% по-ниска надценка ще реши проблема с увеличените цени на хранителните стоки. Високите цени идват от производителите, не че те са виновни. Много фактори се вдигнаха сериозно в последната година и оказаха влияние. Фокусът не трябва да бъде в крайната точка на веригата на доставка - търговските вериги, а в началото. Не бих търсила картел при веригите".

Това заяви бившият министър на икономиката и социалната политика Лидия Шулева.

Тя посочи, че субсидиите от ЕС за селското стопанство в голямата си част отиват при зърнопроизводители. И отбеляза, че хамбарите са пълни, но цените нито на фуражите, нито на пшеницата падат.

"В същото време за производителите на плодове и зеленчуци и за животновъдите почти няма субсидии. Върху най-силно засегнатите производители трябва да се фокусират усилията", подчерта Шулева пред Bulgaria ON AIR и изтъкна, че в момента е изключително трудно оранжерийното производство.

Според нея не може да се правят произволни изводи от сравнения между цени на дадени продукти у нас и в чужбина.

"Може да се използва за сравнение измерителя на Евростат - потребителска кошница само за хранителни продукти. За България в тази кошница с всички хранителни стоки коефициентът е 77, докато за Германия е 102, за Люксембург е 140", даде пример Шулева.

По думите ѝ не са изолирани случаите на спекула и срещу нея трябва да се вземат сериозни мерки. 

"Колкото по-малко са сенчестите практики, толкова спекулата ще бъде по-малка. КЗП има достатъчно механизми за проверка на нелоялни практики, законът им дава достатъчно механизми. Имаме огромни проблеми с прилагането на законодателството. КЗК също трябва да си влезе във функцията", настоя Шулева.

Тя определи като странна появата на доклада на Министерството на финансите, който, по думите ѝ, съдържа апокалиптични твърдения. Шулева е категорична, че той има политически нюанс и всява излишна паника.

"В този доклад има и неща, за които категорично новото правителство трябва да вземе отношение - имаме прекалено много разходи, без да сме гарантирали необходимите приходи", алармира гостът на Ганиела Ангелова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай