Ще се боря за дигитална община

Ще се боря за  дигитална община | StandartNews.com

Красимир Куцаров е роден на Бъдни вечер 1975 г. в град Пловдив. Преподавал е история на ученици от 8 до 12 клас. Днес работи като мениджър във фирма за производство в сферата на електрониката. Куцаров е кандидат за кмет на Пловдив и водач на листата за общински съветници на партия "Глас Народен" в града на тепетата.

- Какво му куца на Пловдив, г-н Куцаров?

- За съжаление, много са нещата, които куцат в Пловдив. Един голям град, град с история, предполага много възможности за развитие и решения. Но комуникацията между гражданите и общината е основата за развитие, която обаче куца най-много. За това основна цел на "Глас Народен" е създаване на ефективна комуникация между хората и общинските съветници. Ще ви дам един пример - в правомощията на общинския съвет е да свиква референдуми по важни за града теми. Но досега практика за провеждане на референдуми в Пловдив няма. Обществените обсъждания не достигат до хората, въпреки че касаят основно тях. Съществуват проекти, по които може да се кандидатства и да се финансират ремонт на детски площадки, озеленяване, междублокови пространства, но тази информация не е достъпна или не достига до хората навреме. Затова в програмата на "Глас Народен" основна цел е въвеждането на "дигитална община", която ще премахне лошите практики и липсата на информираност. Ежедневно в общината се получават стотици жалби, на които няма как да се постави приоритет предвид тромавата администрация и бюрокрация. Най-големият враг на лошите практики е дигиталната община.

- Вие какви идеи имате за града?

- Част от програмата на "Глас Народен" е свързана със създаване на нова политика за грижа към огромното културно-историческо и архитектурно наследство. В сферата на спорта залагаме на създаване на спортни площадки и зони за спорт и обособяването на междублоковите пространства като спортни и развлекателни центрове. Настояваме и за общински стипендии и награди за социално слабите студенти, за студенти в неравностойно положение, за талантливи студенти.
- Вие какво бихте направили, за да бъде Пловдив достойна европейска столица на културата през 2019 г.?
- Във връзка с културно историческото наследство е много важно разкриването, експонирането и представянето на уникалните ни паметници и тяхната интерпретация по най-достъпен начин и чрез средствата на мултимедийните продукти. Идеи можем да почерпим и от учениците, например чрез обявяване на конкурс за мобилно приложение, което по лесен и достъпен начин да представи културните места в града. Много е важно Пловдив 2019 да постави града ни като туристическа дестинация в световен мащаб.

- Кой сте отвъд политиката?

- На първо място съм българин и гражданин на Пловдив. Женен, с две деца. Обичам семейството си, обичам родния си град, в който съм се формирал като човек и съм имал детство, което пожелавам на всеки. И не на последно място - обичам страната си. От малък спортувам. Тренирал съм плуване, борба и джудо. От няколко години в свободното си време играя волейбол.

- Като бивш учител по история каква оценка пишете на политиците?

- Оценка мога да дам като гражданин. Макар и невъзпитано, ще отговоря на въпроса с въпроси: Изречението от алманах по литература за 10-и клас: "Вълкадиновото мълчание е ексцесно присъствие спрямо трансцедентността на социалното". Как ви звучи? А че в учебника по "Човекът и обществото" за трети клас пише, че: "Апостола е арестуван от полиция"?!
След като е възможно подобно нещо да се допусне, оценката ми няма как да е добра. А страната ни е прекрасна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай