Ще разбием монопола на здравната каса

СРС-тата трябва да бъдат изведени от МВР, казва Полина Кирилова, водач на листата на СДС във Видин

Ще разбием монопола на здравната каса | StandartNews.com

- Коалиция "Съюз на демократичните сили" залага на нови лица и вие сте едно от тях. Как ще убедите избирателите да гласуват за вас?

- Действително, аз не съм позната на обществото в национален план, но съм достатъчно разпознаваема във Видин от всички, които се интересуват от регионална политика.

Дейността ми като общински съветник в града в периода 2003-2007 г. е била подчинена на разбирането ми за справедливост, коректност и законосъобразност. Разчитам на подкрепата на всички жители в областта, независимо от политическите им възгледи. Защото един народен представител трябва да работи за всички, а не само за отделни свои привърженици, да помага на местната власт за развитието на общината и благоденствието на хората.

- Какви са посланията ви към хората?

- Цялата програма на СДС е насочена към създаване на по-добър бизнес климат и условия за разкриване на повече работни места, повишаване на доходите и достигане на по-висок стандарт на живот. Голяма част от икономическите и финансовите експерти в България признават, че СДС е една от партиите с най-смислени и последователни за политиката предложения. Сред тях са разбиване на монополите в България, включително и този на здравната каса, чрез създаване на конкурентни здравни каси, улеснени процедури при започване на семеен бизнес. Предлагаме и защита на дребните и средните арендатори от монополистите в бранша чрез въвеждане на ограничителни мерки на субсидирането до 15 000 дка. Искаме да създадем и по-добри условия за развитие на дребния и средния бизнес, въвеждане на строг контрол върху защитените територии.

Предлагаме и промени в законовия статут на неизбежната самоотбрана. В момента той накърнява едно от основните конституционни права на българина за защита на частната собственост. Решение има и то се изразява в това да се разшири полето на защита. Да се премахнат текстовете за "пропорционалност" на защитата спрямо нападението, като се даде право за използване на всички средства в рамките на закона за предотвратяване на грабеж.

- Познавате ли добре регионалните проблеми и по какъв начин виждате тяхното разрешаване?

- Най-съществените проблеми за област Видин са безработицата, бедността, обезлюдяването и лошата инфраструктура. Единственият начин за преодоляване на всички тези проблеми е чрез създаването на подходящ бизнес климат и преференциални условия за развитие на дребния и средния бизнес в региона. Приемането на облекчени условия за коопериране на дребните земеделски производители за по-пълно ползване на европейски субсидии пък ще стимулира земеделието в региона.

- Какво е мнението ви за последните скандали с подслушванията?

- Не бих искала да коментирам тази тема, тъй като съм служител в парламентарната подкомисия, която осъществява контрол по ЗСРС и ЗЕС. Считам обаче, че службите, прилагащи специални разузнавателни средства, следва да бъдат изведени от Министерството на вътрешните работи. Да бъдат обособени като самостоятелна служба, ръководена от парламентарно избран ръководител. По този начин може да се избегне тази зависимост от министъра на вътрешните работи.

- Според вас предстоящите избори ще бъдат ли манипулирани?

- Силно се надявам, че този път българите ще проявят здрав разум и няма да се поддадат на изкушения и манипулации. Всеизвестно е, че когато един народ е държан в бедност и безизходица, той е лесно манипулируем. СДС е партията, чиято цел е промяната на това статукво и ограничаването на свободата и правото на избор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай