Шок от регионалния министър. Защо сменил шефовете на АПИ

Една-единствена смяна е направена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Шок от регионалния министър. Защо сменил шефовете на АПИ | StandartNews.com

Една-единствена смяна е направена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и тя е на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), каза в предаването „На фокус“ по Нова телевизия министър Андрей Цеков.

Има заменен един член от Управителния съвет и това е председателят. Причината за смяната е това, което заварихме в АПИ, обясни министърът. По думите му е имало изключително припряно действие, свързано с приключване на процедури за възлагане на обществени поръчки на стойност над 4 милиарда, извършено в края на управлението на служебния кабинет.

Министър Андрей Цеков посочи, че тези 4 милиарда не са разпределени. „Обявени бяха през февруари обществени поръчки за пътно поддържане на стойност 4,7 милиарда с ДДС. Това са средства за поддържане на пътната мрежа през следващите четири години, разпределени са на 27 района с магистралните участъци. На този етап не са сключени никакви договори, процедурите са започнати през февруари, през март е извършен първият преглед на офертите, който касае само преценка дали участниците отговарят на изискванията. След това се преминава към техническа оценка на офертите“, обясни министър Андрей Цеков. Той посочи, че в началото на юни се преминава към разглеждане и на ценовите оферти, а тази припряност според него буди съмнения.

На първо място той посочи доколко технически е възможно да бъдат наистина анализирани тези оферти и да се прецени дали отговарят на изискванията на възложителя. Назначен е одит, който да установи дали е спазен законът при тези прибързани действия. Резултатите от него ще излязат в началото на следващата седмица.

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков коментира и ситуацията в Русия през последните дни. Той подчерта, че към настоящия момент няма непосредствена заплаха както за териториалната ни цялост, така и за живота и здравето на българските граждани. За сънародниците ни на територията на Русия са осигурени възможности за бързо изтегляне и евакуационни коридори, осигурена е 24-часова връзка и е направена нужната мобилизация. В случай на заплаха или желание от страна на нашите сънародници да напуснат Русия, те ще бъдат евакуирани максимално бързо, увери министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай