Шишков отвърна на Гешев за пътищата, нови разкрития

Регионалния министър бе категоричен, че цялата информация ще бъде дадена на прокуратурата

Шишков отвърна на Гешев за пътищата, нови разкрития | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството архитект Иван Шишков, с които изиска цялата налична информация относно установени нередности при изграждането и поддържането на пътища в страната.

"Не сме изпратили нужната информация, защото част от проверките не са финализирани официално, няма официални доклади", обясни служебният регионален министър арх. Иван Шишков.

Той конкретизира, че "ядките", извадени от Северната тангента на София, са показали, че на едно място асфалтът е 13 см, на друго - 13,8 при заложени по проект 20 см.

Той допълни, че проверките се правят съвместно с Министерството на вътрешните работи и данните се обработват от органите там. "Резултатите са въпрос на факти, a не на интерпретация. Тези всички факти се обработват от органите на МВР. Имаме няколко преписки, които са започнали в посока ремонтиране и състояние на пътищата в България. Магистралите, построени преди 7-8 години, за съжаление, наистина се нуждаят от основен ремонт", коментира арх. Шишков.

Той припомни, че в частта от автомагистрала "Хемус" между София и Яна, липсва 30% асфалт, а пътят е изграден от материали, които не трябва да бъдат слагани.

"Следващите проверки, които бяха извършени, бяха на автомагистрала "Марица", мисля, че за всички е ясно, че има участъци, които са в лошо състояние.  Вероятно ще се наложи авариен ремонт. Там също се оказа, че има проблем с количеството асфалт, има проблеми със земната основа", каза арх. Шишков.

Като проблем той очерта това, че винаги има един и същи възложител. "Начинът, по който са възлагани ремонтите, в това има някакъв проблем и е куцало", коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на регионалния министър ремонтът на автомагистрала "Тракия" между Стара Загора и Чирпан е бил превърнат в незаконно строителството, защото е бил възложен като "текущ". "Оттук нататък на ремонтирания участък е направен без надзор, този участък не е въвеждан в експлоатация, защото нямаме решение за строеж", добави той.

Арх. Шишков бе категоричен, че цялата информация от проверките на пътищата ще бъде дадена на прокуратурата. "Проверките ще продължат, прокуратурата също има интерес в тази ситуация. Строителството е сериозен процес и не трябва да подценяваме нито един елемент от него", каза той.

Регионалният министър е убеден, че ще се търси отговорност от страна на фирмите, надзорниците и на всички участници в строителния процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай