Петък,

Шефът на НСО отвърна на удара. Ще подава ли оставка?

От: Агенция Стандарт -
Шефът на НСО отвърна на удара. Ще подава ли оставка?
A
A
A

„Нямам намерение да подавам оставка", заяви пред Нова директорът на НСО ген. Емил Тонев.„Готвя позиция, когато е готова, ще бъдат уведомени всички медии”, добави Тонев.

По-рано днес началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова обяви, че на оперативно заседание на Министерски съвет единодушно е прието решение да се отправи предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев.

"Мотивите за това предложение се основават на действията на генерал Тонев - предаване на видеоматериалите от служебните входове на МС, което не е извършило при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерски съвет", добави тя.

Началникът на Националната служба за охрана по закон е длъжен да отговори на прокуратурата и да й предостави материалите, които е изискала писмено, обясниха за Нова от НСО.

Бориславова добави, че на територията на МС се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура. 

"Тук има защитени свидетели, които искат да подават информация. С предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността, наличността на подателите на сигналите и се застрашават техните права", каза още тя.

Също така съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от НСО.

"Президентът по закон има право да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на НСО", заяви началникът на кабинета на Кирил Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички