Шефът на КНСБ с разкритие. Какво обещание получил в парламента

Оставаме в стачна готовност, предупреди Пламен Димитров

Шефът на КНСБ с разкритие. Какво обещание получил в парламента | StandartNews.com

Преговорите между синдикати и депутати, които се проведоха в петък, са довели до уверението, че поне две трети от нужните 300 млн. лв. за компенсиране на инфлацията посредством заплати на служители ще бъдат предложени в държавния бюджет. Новината съобщи пред бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите искат да се компенсира инфлацията по сектори, като общата сума е 1,1 млрд. лв. В бюджета има осигурени 700 млн. лв. за ръст на заплати за образование, БАН и др. Около 300 млн. лева обаче не достигат. Затова от КНСБ проведоха серия от срещи в НС, на които са получили уверение, че две трети от парите ще бъдат осигурени през предложения в държавния бюджет, като в това число са и парите за МВР.

Те могат да се вземат от капиталовите разходи и от средствата за издръжка, смята Димитров.

"Оставаме в стачна готовност, в понеделник, вторник и сряда с експерти на партиите ще разгледаме конкретно исканията ни, като до края на тази трябва да бъдат внесени като предложения преди разглеждането на бюджета на второ четене, което ще се случи на 25 юли", каза Димитров. 

„Собствениците на институции за бързи кредити имат общо с хазарта. Тази връзка трябва да бъде изследвана. Правя един апел към финансовия министър и премиера да го направим най-накрая“, каза още шефът на КНСБ.

Димитров коментира и сивия сектор и получаването на заплата без трудов договор, както и запорите от фирмите за бързи кредити. „Това е една епидемия, която се разви последните 7-8 години много интензивно особено извън София. Повтарят „няма хора“, а от друга страна като намерят никой не искат да му подпишат трудов договор заради бързите кредити“, добави той.

„Това е пазар на труда – има търсене и предлагане. При нас има дефицит на около 250 000 работни позиции според бизнеса, които дълго време не се заемат. Най-лесният отговор е заплащането. Същите тези хора хващат самолета, който струва 20 или 50 евро, отиват в Италия, обикновено земеделските производители и получават по 2000 или 2200 евро на месец. Работят няколко месеца и се връщат, а когато ги попитат дали искат работа, те казват не. Минималното обезщетение за безработица е под 400 лева, това няма как да мотивират хората да живеят с него“, каза Пламен Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай