Неделя,

Шефът на "Булгартрансгаз" проговори за азерския газ

От: СТАНДАРТ -
278
Шефът на "Булгартрансгаз" проговори за азерския газ
A
A
A

"Булгартрансгаз" са създали необходимата инфраструктура и са предоставили на пазара необходими капацитет, за да може пълният обем от азерски газ да влезе на територията на България. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов в интервю за бТВ.

Колко ще се доставя от азерския газ зависи от страните по договора и при желания доставките могат да се увеличат, уточни той.

Малинов увери, че няма заплаха за намалени доставки на газ, но "Булгартрансгаз" има готовност да реагира. "При кризисна ситуация инфраструктурата е налице и може да се увеличат доставките от Азербайджан", поясни той.

Относно продажбата на газ на Румъния на 4 февруари Малинов уточни, че дали е имало предварително изтичане на информация трябва да проверят компетентните органи. На въпроса защо евтиният газ не остава у нас той уточни, че на борсата не се продава конкретен газ, а микс. Шефът на "Булгартрансгаз" поясни още, че проверката на продажбата на Румъния на газ от "Булгаргаз" продължава. Малинов е категоричен, че продаденото количество не е от хранилището в Чирен.  По думите му в момента газовото хранилище в Чирен е запълнено на 25%, което е с около 15 на сто по-малко от същия период на миналата година.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички