Шефът на "Булгартрансгаз" проговори за азерския газ

Колко ще се доставя от азерския газ зависи от страните по договора

Шефът на "Булгартрансгаз" проговори за азерския газ | StandartNews.com

"Булгартрансгаз" са създали необходимата инфраструктура и са предоставили на пазара необходими капацитет, за да може пълният обем от азерски газ да влезе на територията на България. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов в интервю за бТВ.

Колко ще се доставя от азерския газ зависи от страните по договора и при желания доставките могат да се увеличат, уточни той.

Малинов увери, че няма заплаха за намалени доставки на газ, но "Булгартрансгаз" има готовност да реагира. "При кризисна ситуация инфраструктурата е налице и може да се увеличат доставките от Азербайджан", поясни той.

Относно продажбата на газ на Румъния на 4 февруари Малинов уточни, че дали е имало предварително изтичане на информация трябва да проверят компетентните органи. На въпроса защо евтиният газ не остава у нас той уточни, че на борсата не се продава конкретен газ, а микс. Шефът на "Булгартрансгаз" поясни още, че проверката на продажбата на Румъния на газ от "Булгаргаз" продължава. Малинов е категоричен, че продаденото количество не е от хранилището в Чирен.  По думите му в момента газовото хранилище в Чирен е запълнено на 25%, което е с около 15 на сто по-малко от същия период на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай