Шефовете на "Газпром" и "Росатом" преговарят с Медведев и Борисов

Освен енергийните проекти, се обсъжда пускането на нов ферибот от Бургас до Новорусийск

Шефовете на "Газпром" и "Росатом" преговарят с Медведев и Борисов | StandartNews.com

Руският премиер Дмитрий Медведев доведе "тежката артилерия" за преговорите с българския си колега Бойко Борисов. Гостът е придружен за двудневната визита в София от генералните директори на „Газпром” и на „Росатом”. Алексей Милер и Алексей Лихачов, предаде Би Ти Ви.

Присъствието на двамата потвърждава очакванията, че преминаването на газопровода "Турски поток" през България, доставките на руски газ за хъб "Балкан" и евентуалният строеж на АЕЦ "Белене" ще бъдат сред водещите теми на визитата.

Шефът на "Газпром" Милер кацна в София с частния си суперлуксозен самолет „Гълфстрийм”. Той е най-скъпоплатеният мениджър в Русия с годишен доход от близо 20 млн. долара. 

По-рано пък от „Росатом” обявиха, че  искат да участват в конкурса за доизграждането на Втора атомна.

За последната година стокообменът между България и Русия значително се е подобрил и това се дължи на активизираните контакти, заяви  Медведев по време на протоколната среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.  Стана ясно също, че Русия има крупни проекти в България и ще продължи двустранното сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката и туризма.

Българският премиер от своя страна заяви, че през последните години има доста теми за дебатиране. По една или друга причина това е довело и до спад на стокообмена. Борисов разкри още, че с руския си колега обсъждат пускането на нов ферибот от Бургас до Новорусийск.

По отношение на газовата сфера Бойко Борисов открои, че страната не прави нищо по-различно освен да си напълни тръбите отново след пускането на „Турски поток“. „Не виждам причина България да няма добре развита газопреносна система и добра инфраструктура“, каза още българският премиер. Според Борисов по темата „АЕЦ Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години и европейският съд „отсече“, че двата реактора са български и трябва да си ги платим.

Очаквайте подробности

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай