Шефове във фонд "Земеделие" хвърлиха оставки

Шефове във фонд "Земеделие" хвърлиха оставки | StandartNews.com

София. Оставки летяха на днешното заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Напусналите обаче не са шефът на Разплащателната агенция Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, чието оттегляне отдавна иска земеделският министър проф. Димитър Греков. Вместо тях оставки хвърлиха всички членове на Управителния съвет, които присъстваха на днешното заседание, начело със самия Греков. Сбирката продължи само десетина минути, разказаха участници в него.

Днешното заседание беше насрочено, след като в понеделник сбирката се провали заради повиквателно от премиера Пламен Орешарски за земеделския министър и шефовете на ДФЗ. Така не се стигна до гласуване на първата точка в дневния ред за понеделник, която беше оставки на Николов и Александрова. След срещата при министър-председателя беше пуснато съобщение, че заседанието ще се проведе в сряда.

В дневния му ред влизаха отчет за разписаните проекти по Програмата за развитие на селските райони, както и приемане на решения за отпускане на няколко вида помощи, между които за профилактика на животните и за съсипани от бурите насаждения. Кворумът днес беше налице, но до гледане на тези точки така и не се стигна. Заседанието започна с настояване от страна на проф. Димитър Греков шефовете на фонд "Земеделие" да подадат оставка, разказаха от пресслужбата на министерството.

Те отказаха да го направят, вместо това всички присъстващи членове на Управителния съвет дадоха своите оставки, обясниха от ведомството. На заседанието обаче не е присъствал зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който пряко наблюдава работата на фонда, научи "Стандарт". Той не беше открит за коментар на случващото се във фонда и за причините да отсъства от скандалното заседание.
Държавен фонд "Земеделие" може да продължи спокойно работата си и без Управителен съвет, коментираха от Разплащателната агенция.

По закон трябва да бъде назначен нов Управителен съвет, но докато това се случи, проектите по Програмата за развитие на селските райони могат да продължат да се разглеждат и подписват. Параф от УС не е нужен и за прехвърляне на средства от Гаранционния фонд към мерките на ПРСР, обясниха от ДФЗ. От там пуснаха три списъка с общините, фирмите и хората, които имат одобрени проекти по мерки на ПРСР, както и прессъобщение, в което припомнят, че 2013 г. е първата, в която страната ни не е загубила пари от Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай