Шефът на Въздушните сили подаде оставка

Шефът на Въздушните сили подаде оставка | StandartNews.com

Командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев е подал оставка, предаде OFFNews.

Според медията той е депозирал оставката си в Министерството на отбраната. По първоначална информация мотивите за оставката му са непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация.

За сега от Министерството на отбраната не потвърждават официално.

Ген. Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1987 г. завършва Военно-въздушното училище в Долна Митрополия, а 9 г. по-късно и Командно-щабната академия "Георги Сава Раковски". От 2009 до 2014 г. е заместник-командир на ВВС, а от 2014 г. е командир на Военно-въздушните сили.

През май ръководството на ВВС настоя за спешни мерки за стабилизиране на изтребителите Миг-29 още този месец. До 3 г. няма как да имаме нови изтребители и подготвени военни летци, предупредиха военните. Тогава командирът на ВВС на България ген.-майор Румен Радев каза, че ако не се направи това сега, има опасност България да загуби суверенитета на въздушното си пространство.

Вчера пък стана ясно, че правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това е записано в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, който бе обявен за обществено обсъждане във вторник.

Тази сутрин БСП иска оставка или незабавно отстраняване на военния министър Николай Ненчев заради намерението да се даде право чужди страни да охраняват небето ни.
ДПС пък настоя за КСНС за кризата в Сирия.

Разговарях с ген. Радев, неговата оставка е истина. Морално можех да си позволя това, защото той беше мой курсант през 1986-1987 г., заяви шефът на комисията по отбрана в парламента и депутат от АБВ ген Михо Михов пред Блиц.

Той е категоричен, че Румен Радев и "отличен пилот, интелигентно и командирски добре сложен" и е "градирал и деградирал до оставката си" заради заглижеността си за своите пилоти. Депутатът допълни, че Радев дълго е обмислял решението си и то в никакъв сулчай не е спонтанно.

Михов определи поведението му като мъжко, но добави, че подадената оставка не означава, че тя е приета.

Постъпката му обаче е знак, че не приема този подход, разписан в законопроекта за охраната на въздушното ни пространство от чужди изтребители, както вероятно и споровете кой да ремонтира МиГ-овете.

Михов обеща да разговаря с ген. Радев през утрешния летателен ден на "Граф Игнатиево". И припомни, че след толкова аварии с наши бойни самолети, "катастрофата е на дневен ред", затова ген. Радев вероятно има основания да се тревожи за ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай