Шефът на "Научни изследвания" даде оставка

60 нарушения в работата на фонда, съобщи Дянков

Шефът на "Научни изследвания" даде оставка | StandartNews.com

София. Управителят на Фонд „Научни изследвания“ Христо Петров е подал оставка след края на проверката на Инспектора на Министерски съвет по отношение на провеждането на конкурсната сесия във фонда. Това стана ясно след днешната среща на учени с премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Бойко поиска среща без Игнатов

По искане на премиера, на нея не присъства министърът на образованието Сергей Игнатов.

Вицепремиерът Дянков посочи, че проверката на инспектората на МС е приключила, като докладът от нея съдържа 60 констатирани нарушения. Те ще бъдат представи в рамките на следващата седмица, отбеляза вицепремиерът.

15 дни да премахнат нарушенията

Министерство на образованието, младежта и науката и в частност министър Сергей Игнатов има 15-дневен срок да отговори на препоръките в доклада от проверката във Фонд „Научни изследвания“ и да предложи промени в самия закон за фонда.

В края на миналата година учени изразиха съмнение за нарушения при провеждането на конкурсната сесия във фонда. При минала среща с премиера те поискаха инспектората на Министерски съвет и Световната банка да проверят случая.

Чакат още оставки заради "черния" доклад

Министър-председателят Бойко Борисов е представил 5 от 60-те констатирани нарушения във фонд „Научни изследвания” по време на срещата си с учени в Министерски съвет, съобщи  физикът от БАН Христо Лафчиев, който присъства на срещата.

„Докладът беше черен. Папката беше твърде дебела, за да можем да четем всичко”, каза Лафчиев. Учените са разговаряли с премиера за мерките, които трябва да бъдат взети срещу злоупотребите във фонда. Според него ще има и други оставки освен тази на управителя на фонда Христо Петров.

„Учените, които бяха там, единодушно казаха, че нямат никакво доверие в министъра на образованието и науката Сергей Игнатов заради тези злоупотреби, които са прикривани, и това беше очевидно на срещата”, каза Лафчиев.
Бойко Борисов е поискал 10 дни време, за да може да реагира и да вземе належащи мерки за ситуацията във фонд „Научни изследвания”. „Трябва да се разбере - защо всичко това е прикривано с години, защото от години е алармиран министър Игнатов за нередностите във фонда и не са взимани никакви мерки. Не знам какви мерки ще вземе премиерът, но надяваме се, че до 10 дни ще се вземат съществени мерки”, каза още Христо Лафчиев пред Фокус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай