Шефът на "Козлодуй" в Китай за VII блок

Референдумът става генерална репетиция за изборите

Шефът на "Козлодуй" в Китай за VII блок | StandartNews.com

София.Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов заминава на 9 януари за седмица в Китай, за да огледа новите технологии в строителството на ядрени централи, научи "Стандарт" от източници от "Дондуков" 1. С него ще пътува и Любомир Маринов, който оглавява 100% дъщерната на Първа атомна компания "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности" ЕАД. Двамата отиват в Китай по покана на "Уестингхауз енерджи систъмс", които ще ги запознаят с всички нови технологии и ще ги разведат из техния ядрен блок - АР-1000. През април се очаква одобрение от Агенцията за ядрено регулиране за площадката на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", за която вече е пусната обява.

Премиерът Бойко Борисов за пореден път обяви, че седми реактор на Първа атомна ще бъде изграден. "Ние сме за 7-и реактор, за 8-и реактор, за изграждането на мощностите в АЕЦ "Козлодуй", каза още той. И посочи, че новата мощност ще е "с подобрение".

"Козлодуй е мястото, където има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, технолози, ядрени хранилища, електропреносна система до всички краища на България и извън границите за износ на електроенергия - абсолютно изградена инфраструктура", обясни премиерът. Борисов повтори тезата си, че ако кабинетът "Станишев" е искал да построи Втора атомна, е щял да придвижи проекта. А не сега "да замазва очите на своите симпатизанти с искането за референдум".

По-късно пред журналисти министърът на енергетиката Делян Добрев обяви, че се извършват всички необходими анализи, за да вземе правителството решение за изграждането на VII блок в "Козлодуй". Той напомни, че анализите са започнали м.г. - предпроектни проучвания, ОВОС, геоложки измервания. След като приключат, ще започнат процедурите за избор на технологии и стратегически инвеститор. Именно в тази фаза ще е полезна визитата на Николов и Маринов в Китай, обясниха чиновници.

Междувременно стана ясно, че референдумът за нова ядрена електроцентрала на 27 януари ще се превърне в генерална репетиция за парламентарните избори през юли. Депутати от ГЕРБ обясниха, че гласуването с "НЕ", разпоредено от премиера, не е в противоречие с факта, че 76 от тях са сред инициаторите на допитването. И напомниха, че позицията на управляващите винаги е била за развитие на ядрения сектор, но не с градеж на "Белене" - проектът бе спрян с решение на правителството, потвърдено от парламента. ГЕРБ искали да вдигат нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", което било много по-евтино. А нямало как да не са сред инициаторите на референдума, защото са сменили въпроса - в предложения от БСП фигурираше името на проекта. ГЕРБ обяви, че по закон референдум не може да решава бюджетни въпроси и с този мотив извадиха "Белене" от въпроса. Ако на допитването се стигне до отрицателен отговор, това няма да попречи на строителството на нови мощности в "Козлодуй", защото във въпроса се пита само за нова централа. От ГЕРБ признаха, че целта да отговарят с "не" е да се разграничат ясно от позицията на БСП. Защото червените манипулирали общественото мнение и щели да обявят целия резултат "за" като подкрепа за левицата. А и управляващите започнали да трупат загуби заради липсата на ясно указание как да се гласува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай