Ще помогне ли държавата на кметовете за скъпия ток?Говори премиерът

Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме, заяви Кирил Петков 

Ще помогне ли държавата на кметовете за скъпия ток?Говори премиерът | StandartNews.com

Ще помогне ли държавата на общините, които ицзнемогват заради скъпия ток? 

По време на блицконтрола в НС Кирил Петков заяви, че ще говорят с всяка една община относно големите сметки за ток, но държавата няма средства, вземат се тези средства от данъкоплатците и ги преразпределят. Според него, българските общини вече получават част от помощите, които са за небитовите потребители. Тук става дума за допълнителни помощи, каза Петков. 

Той подчерта, че трябва да са убедени, че общината не е харчила четири пъти повече средства по обществени поръчки, както това се е случило в София. 

"Ще говорим с всяка една община, която има нужда от помощ за плащане на тока. Направихме оперативно заседание на НС и решихме, че ще направим работна група, която да изисква какви средства трябват на общините. Когато видяхме примери като този в София - с различните цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини наистина имат нужда от допълнителни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме", заяви Кирил Петков. 

Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в Европейската комисия /ЕК/,  заяви премиерът Кирил Петков по време на блиц контрол в Народното събрание. Той отговори на въпрос на народния представител Томислав Дончев /ГЕРБ-СДС/.

Петков посочи, че има доста голяма зависимост от доставките на газ от Русия, както и зависимост на енергетиката от атомната електроцентрала "Козлодуй". По отношение на конфликта НАТО - Русия, Петков посочи, че има доста голям риск от потенциални санкции в подаването на газ.

В плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, посочи Петков и уточни, че така зависимостта ще се увеличи още повече от тези доставки. Ние, като едно ново правителство, не може да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим част от плана, така че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергия. Всичко това успяхме да го направим в много къс период и се радвам да кажа, че в момента ЕК приветства тези промени и чакаме крайният резултат.

Томислав Дончев посочи, че е хубаво, че има изпратен План за възстановяване и устойчивост на ЕК и настоя по някакъв начин той да бъде направен достъпен и за българските граждани.

Кирил Петков увери, че ще има обществени обсъждания. Петков бе категоричен, че е по-добре да се изчакат още две-три седмици, отколкото да бъдат похарчени милиарди, които можели да променят бъдещето на България по "ужасно грешен начин", за част от политиките, наследени от управлението на ГЕРБ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай