Понеделник,

Ще плащаме ли за газ в рубли? Говори Бориславова

От: Агенция Стандарт -
2707
Ще плащаме ли за газ в рубли? Говори Бориславова
A
A
A

„Позицията на правителството, която е координирана и на европейско ниво, е, че няма да се допусне нарушение на действащите договори за доставките на газ. В тях ясно е предвидено, че плащания ще се извършват или в евро, или в долари”.

Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова в отговор на въпрос за искането на Русия.

„Обсъдихме какви допълнителни мерки могат да се предприемат при евентуално спиране на доставките, за което обаче към този момент няма очакване, защото България се захранва с газ по различен път. Малко вероятно е да има такива последици за нашата територия”, подчерта Бориславова.

По думите й алтернативните доставки могат да бъдат приети по газовата връзка с Гърция.

„Както знаете, от там има голям капацитет за усвояване на азерски газ. Освен това, през връзката ни с Турция също могат да се подадат допълнителни количества към българската газова мрежа от други държави, които не са Русия”, посочи тя. И допълни: „Текат преговори с Турция по свързването на газовите ни системи”.

Бориславова беше категорична, че правителството е в постоянна връзка с азерската страна за текущото изграждане на газовата връзка. По нея ще минават количествата, които държавата ни има право да получи, но "предишният кабинет, по необясними причини, е отказал".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички