Четвъртък,

Ще паднат ли цените? Говори министър Стоянов

От: Агенция Стандарт -
933
Ще паднат ли цените? Говори министър Стоянов
A
A
A

“Законът за надценките е една пазарна стъпка, чрез конкуренция да задвижим пазара и се надявам това да е една хвърлена ръкавица към всички останали търговци. Много пъти съм казвал, конкуренцията е това, което ще доведе до регулация на пазара”. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който присъства на подписването на споразумение между “Ел Би Булгарикум” и Централният кооперативен съюз.

Чрез магазините на ЦКС в цялата страна продуктите на държавната компания ще бъдат достъпни за гражданите в по-отдалечените населени места.

“Правителството пое инициатива за овладяване на цените на храните - това е и една от тях - чрез държавното дружество “Ел Би Булгарикум”, да покажем, че може да има качествени продукти, които да спазват всички правила на производството. Използва се само българска суровина български закваски, дружеството отговаря за съхранението на всички български закваски, и така могат качествени продукти да достигат до българските граждани”, каза още Стоянов.

“До момента ефектът от работата им последния медец бе слабо видим, защото те имат само 10 магазина в София, един във Видин и търсеха възможност да стигнат до повече потребители. Дори вчера ме питаха дали Законът за надценките не е замесен в пазара и аз казах да, пазарът е намесен, ще гледаме тази намеса да е минимална”, каза още министърът.

Стоянов уточни и че информационният сайт за наблюдение на цените на храните има 10 000 посещения на ден. “Интересът е висок, вече имаме търговци на дребно, които отговарят на условията и са изявили желание да поставят и своите цени на сайта. Тази седмица интересът е от двама, но вече има предварително заявени и от други, така че от утре ще има поне цени на двама търговци на дребно за сайта. Относно проектозаконът за тавана на надценките Стоянов каза, че "за нас е важно да се гарантират продукти на достъпни цени и минимално да се месят в пазара".

“Затова идеята е по един максимум два артикула от продуктова група - ако е кашкавал, дори да има 20 вида в един магазин, 2 артикула ще трябва да са с минимална надценка. Така ще бъде минимална намесата на държавата, а също така и ще бъде в полза на гражданите. За тези един, два артикула надценката трябва да е до 10%”, подчерта Никола Стоянов, предаде БГНЕС. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com