Неделя,

Ще има ли тематични коалиции? Говори Васил Велев

От: Агенция Стандарт -
582
Ще има ли тематични коалиции? Говори Васил Велев
A
A
A

„Решението на „Има такъв народ” да напусне коалицията беше неочаквано за нас. Нищо не го предвещаваше. Разбира се, критики към управлението имаме и самите ние, както сме имали и към предишни управляващи”. Това заяви в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му формално бюджетът е приет от МС и внесен в парламента. „Винаги е имало правителство, независимо дали действащо, в оставка или служебно. При наличието на парламент, би следвало трите важни законопроекта да се разгледат. Добавям към тях и четвърти –  Законът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. В него се предвижда приходоизточниците за най-важната част от тази компенсационната програма. АИКБ не подкрепихме нито един от трите проекта за бюджети – държавният бюджет, бюджетът на държавното обществено осигуряване и  бюджетът на Здравната каса. Изложихме сериозни аргументи за своята позиции. Тези актуализации се правят, за да облекчат съответните норми и осигурят антикризистни мерки”, каза Велев.

По думите му първоначалният замисъл беше да се направят реформи и анализи и с изменението на бюджета да се осигури финансово изпълнението на реформите.

„В последствие този план се промени. Сега имаме антикризистни мерки, а кризата се състои във високата инфлация. Типична икономическа криза няма, тъй като имаме ръст на БВП-то”, обясни председателят на АИКБ.

Според него е напълно възможно да се създадат тематични коалиции.

„Даже се надяваме това да се случи, за да се включат в изменението на бюджета механизъм и числа, които да позволят продължаване на програмата за компенсиране на високите цени на електроенергията за свободния пазар. Има приходоизточници”, каза още Велев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Васил Велев

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички