Ще има ли промени в изборния кодекс? Правната комисия заседава

На заседанието присъстваха депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ и двама от „БСП за България“

Ще има ли промени в изборния кодекс? Правната комисия заседава | StandartNews.com

Правната комисия на Народното събрание не събра кворум, който да й позволи да проведе обсъждане и гласуване по три законопроекта за промени в Изборния кодекс. Народните представители решиха все пак да проведат само обсъждане на предложените законодателни промени, съобщи БТА.

На заседанието присъстваха депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, както и двама народни представители от „БСП за България“ или общо 11 души, при необходими поне 13, за да бъде събран кворум.

От ГЕРБ-СДС предлагат връщане на хартиената бюлетина, но избирателят да има възможност да избира дали да гласува с нея или чрез машина. В проекта им заляга и броене на контролните разписки и установяване на данните в тях с данните от протокола от техническото устройство за машинно гласуване.

Десислава Атанасова представи законопроекта и заяви, че промените са свързани с безпрецедентно ниската избирателна активност на последните парламентарни избори за последните 30 години. 

„Освен намаляващото доверие в политиците, в голяма степен ниската избирателна активност е свързана със затруднението, което изпитват българските граждани при гласуване само и единствено с машина“, посочи тя. И уточни, че е проблем сегашната процедура, която позволява да има места, на които да може да се гласува с хартиена бюлетина и други, където може само с машина.

По думите й ГЕРБ-СДС ще подкрепи останалите два законопроекта. „Не виждам защо управляващите бягат от дебат“, добави Атанасова.

Проектът за промени на група народни представители от „БСП за България“ предвижда също гласуване с хартиена бюлетина или с машина. Филип Попов отбеляза „исторически ниска“ избирателна активност на последните избори. „Според нас една от причините за това е именно ограничаването на избирателите как да гласуват и страхът, че по-скоро няма да се справят с машината за гласуване“, посочи той. 

Според него връщането на хартиената бюлетина и възможността да се гласува с машина ще повиши избирателната активност. По думите му това, което са направили машините, е да се премахнат недействителните бюлетини, но машинното гласуване няма как да спре търговията с гласове и изкривяването на вота.

В своя проект за промени на Изборния кодекс от „Възраждане“ предлагат задължително видеонаблюдение в секциите и при броенето на бюлетините, както и съставът на ЦИК да отразява актуалното пропорционално разпределение на политическите партии в Народното събрание. Предлага се още да се броят контролните отрязъци от машинното гласуване.

Народният представител Петър Петров обясни, че видеонаблюдението не цели да се разкрива тайната на вота, а да се пресекат евентуални нарушения при гласуването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай