Петък,

Ще има ли "Магнитски 3"? Говори дипломат

От: Агенция Стандарт -
1380
Ще има ли "Магнитски 3"? Говори дипломат
A
A
A

Санкциите "Магнитски" може да излязат по всяко време. Много хора спекулират, че това е с предизборна цел. Не съм съгласен с подобно твърдение, най-малкото защото от две години сме в предизборна ситуация. Това каза дипломатът Иван Анчев в ефира на България Он Еър.

"Ако беше след два месеца, въпросът щеше да бъде "Защо по време на съставяне на правителството?" Това не е някаква самоцел на американската администрация, това не е намеса във вътрешните работи на България. Това е знак, който ясно се дава по партньорска линия от съюзнически държави към българската държава, към обществото, за това, че има нещо дълбоко сгрешено в българския държавен модел", допълни още той.

Според Анчев службите трябва да си партнират помежду си и да обменят информация. "Друг е въпросът какво е нивото на доверие между службите, искрено се надявам да е добро. Не можем да сме сигурни, когато в един момент от чужбина разбираме за порочни практики, които всички знаем в публичното пространство, търкалящи се по улицата", каза още дипломатът.

По негови думи проблемите, които трябва да решим, са свързани със съдебната реформа, реформата на службите, образованието. "Имаме четири ключови неща, които ако решим като общество и променим, няма политическа сила, която ще може да се противопостави", категоричен бе той.

На въпрос как са събрани тези доказателства, Иван Анчев отговори, че едва ли се касае за доносничество. "Подобен тип информация се събира от Министерството на финансите, което има правомощия да следи прането на пари. Има огромен инструментариум, който е оперативен и технологичен, че да разчита на доноси, които оклеветяват лицето Х или У".

"След "Магнитски 1" показахме, че не сме си научихме нашия урок като държава и се появи "Магнитски 2". Ако продължаваме в същия дух, ще има и "Магнитски 3" и така до безкрайност", заяви дипломатът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com