Сергей иска вот на доверие

Станишев отива при бунтарите от София, бюрото зад гърба му

Сергей иска вот на доверие | StandartNews.com

Вот на доверие от висшите социалисти иска утре Сергей Станишев. На инфарктен пленум той ще призове БСП за подкрепа. След 4 часа заседание Изпълнителното бюро на партията застана вчера зад гърба на шефа си. Очаква се в четвъртък най-знаковите фигури на БСП, начело с Ламбо, да заклеймят вътрешната опозиция и да защитят социалист номер 1.

Столетницата зажужа след назначенията на областни управители, зам.-министри и избора на нов шеф на ДАНС, довел до масови протести в страната. Лагерите на бившия лидер Георги Първанов и на отстранените от червените листи Румен Петков и Румен Овчаров се възползваха от ситуацията и светкавично поискаха оставката на Сергей.

Организациите на БСП в Благоевград и Пловдив въстанаха срещу "Позитано" 20 заради назначаването на Муса Палев и Венцеслав Каймаканов. Отделно в червените низини продължават да вървят обвинения, че соцръководството не е извадило най-добрите листи, за да има БСП по-висок резултат.

Ще бъде пленум на истината, казваха вчера на "Позитано" 20. Станишев щял да признае, че е допуснал грешка с някои кадрови решения. Но и нямало да спести на своите нищо. Готвел унищожителна за вътрешната опозиция реч, щял да посочи как висши социалисти не са работели в кампанията, а в момента гонели само личен интерес.

На пленума Станишев и екипът му щели да посочат, че само ден по-късно в София пристигат лидерите на ПЕС, а България е домакин на конференция на женското крило на европейските социалисти. И ще призоват съпартийците си да не резилят БСП. Повод са заканите на най-отявлените противници на Станишев да протестират срещу него точно по времето на лидерските заседания на ПЕС.

Гледаме Епизод 2 от конгресните интриги, когато за поста на Станишев се обявиха точно президентът Георги Първанов и Георги Кадиев, коментираха още на "Позитано" 20.

"Всеки един от нас трябва да има готовност да си подаде оставката", каза евродепутатът Илияна Йотова, която е и член на Изпълнителното бюро. И допълни, че ако Националният съвет реши, то може да се свика и извънредно заседание на конгреса. Йотова обаче бе категорична, че лично тя няма да позволи за оставки да говорят хора, които по време на кампанията са заявили, че няма да участват в нея. И даде да се разбере, че в Пазарджик например декларация за оставката на Станишев е изпратил точно общинският председател на партията Димитър Димитров. Но по време на кампанията местният партиен шеф не бил сложен на второ място в листите и не работил за изборната победа.

Декларации в защита на Сергей Станишев валят на "Позитано" 20, твърдят оттам. Според висши партийци численият превес на поддръжниците на соцлидера в Националния съвет гарантират, че той ще получи подкрепата на близо 2/3 от присъстващите. Вотът на доверие не е уставна процедура, но в случай, че не успее, отваря възможност за свикване на извънреден конгрес.

Генералната репетиция за пленума ще се състои довечера на заседание на градската организация на БСП. Първата атака срещу Станишев излезе именно от столичния район "Витоша" през уикенда. Но във вторник на сбирка на районните червени шефове от София присъствали неколцина, а искането за оставка се размило. Вероятно така ще се получи и на столичния пленум днес, още повече че на място ще е и Станишев. Така в четвъртък червените ще се съберат на многочасов пленум на "Позитано" 20 без кворум за бламиране на лидера си.

Оставката ще удари и кабинета

Антон Кутев

Няма как да разглеждаме изолирано оставката на Сергей Станишев и стабилността на кабинета на Пламен Орешарски. Естествено, че винаги когато направиш грешка, ще е повод да ти се иска оставката. Тази грешка, която изкара хората на улицата, ще е повод да се искат оставки.

Първо са нужни дебати

Татяна Буруджиева

Да се иска оставка на правителството, при положение че то по никакъв начин не е показало какво може или какво не може - за мен е нонсенс.

Ще има разговори в ръководните органи на БСП и там ще се формира позиция кой, как и какво ще понася като отговорност. Всичко в този живот става, като се обсъжда, дебатира и се вземат решения.

Станишев не е създал БСП

Костадин Паскалев

Категорично става въпрос за един тежък морален казус, който изкара хората на улицата. Отговорността в политиката се поема по един-единствен начин - подаваш оставка. Сергей Станишев не е създал БСП и няма право да я консумира, няма право и да я унищожава. Смятам, че тези хора, които са на улицата, са направили своя избор - те казват категорично, че по този начин не може. И аз съм съгласен с тях - така не може.

Да се окупира

и централата

Татяна Дончева

За да бъде отстранен Сергей Станишев, трябва движение "Окупирай Позитано". Станишев не е Жан Виденов и няма да подаде оставка сам. Десетима души му искат оставката, той си избира едно име и казва: Кой е Румен Петков, че да ми иска оставката. Правителството на Орешарски има шанс, ако "спре да гледа в една точка", а Станишев да спре да говори като Кашпировски по телевизора.

Да им дадем шанс

Ивайло Калфин

Ако протестиращите и тези, които ги подкрепят, действително мислят за страната трезво, то те трябва да дадат шанс на Орешарски. Това, разбира се, не може да бъде празен чек. Партиите около него трябва да се дръпнат, да не му се пречкат и да го поддържат. Ако трябва, да си правят вътрешните реформи, да искат резултати, но да не се бъркат в управлението. Да се върне сега на власт ГЕРБ с Борисов и Цветанов, с Фидосова и други, за мен е национално предателство. Затова - нека защитим Пламен Орешарски. Той може да работи за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай