Седем урока от Апартаментгейт

ГЕРБ е на Борисов, Цветанов ще търси реванш, Нинова не е алтернатива

Седем урока от Апартаментгейт | StandartNews.com

* ГЕРБ е на Борисов, Цветанов ще търси реванш, Нинова не е алтернатива

* Обществото показа сетива, търси новите елити

Седмият апартамент на Цветан Цветанов се оказа повратна точка. В неговия живот. И в този на ГЕРБ.

Съвършено различен човек слезе от самолета в сряда 27 март 2019. Марковият костюм и тузарските ризи с ръчно бродирани монограми Цв.Цв. бяха останали в куфара. Пред камерите стоеше презокеански турист по нещо като анцуг и шушляк без ръкави. Усмивката му бе счупена.

Така на пръв поглед приключи ерата "Цветанов" в парламента. Четири часа по-късно обаче пред камерите се върна американският човек - с безупречния костюм, широката усмивка и заучените жестове.

Макар и оставен сам пред журналистите, той по никакъв начин не показа, че се чувства некомфортно. Напротив - с шеги и закачки съобщи, че остава само заместник-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния й щаб. Така и не изрече думата оставка. Говореше за себе си в трето лице: няма никаква драма в това, че Цветан Цветанов излиза от 44-тия парламент. И като в реч за Оскарите обяви, че е щастлив, защото остава да работи за каузата ГЕРБ. Борисов мълчеше.

Седмица гадаене каква ще е съдбата на Цветанов, 4 оставки и купища приказки потънаха и изкопа на Апартаментгейт и прокобата "Латинка". Скандалът обаче даде и уроци - поне седем.

1. ГЕРБ е на Борисов. Цяла седмица знайни и незнайни анализатори гадаеха и на боб, и на пъп, и на звезди каква криза ще настъпи без Цветанов в парламента и брояха колко ГЕРБери ще откъсне втория и колко ще остави за началника си. В крайна сметка стана ясно, че зад гърба на Цветанов са само една Ирена Соколова и една структура - Благоевград, където той е водач на листа. Както и 800 лайка във Фейсбук страницата "Цветанов е невинен".
Аз създадох тази партия. Да се бори с корупцията и по най-вече на комунистическата партия, каза още в Брюксел Борисов. В четвъртък с няколко пестеливи изречения той доказа, че в ГЕРБ вече и втори няма.
Докато най-видният новодомец обясняваше, че сам е взел решението си да се оттегли от парламента, думите на Борисов показаха друго:  Направихме тежки наказания, няколко пъти повтори лидерът на ГЕРБ. И припомни как на националното съвещания на 29 януари ясно е предупредил своите, че ще им светне синята лампа. 

2. Цветанов е ранен, но не победен. Макар противниците му да ликуват, той напуска парламента, но влиза още по-дълбоко в партията. Връща се изходна позиция - да се бори за доверие и влияние. Но сега ще го прави с двойно по-голям хъс. Спечелването на евроизборите за него вече е на живот и смърт - не получи ли поредния часовник, ще трябва да върне всички 11, а с тях и последната власт. 
Затова и ще бъде безкомпромисен. 

3. Корнелия Нинова не е алтернатива. Противно на очакванията, че БСП ще извлече огромни дивиденти от скандала, щетите за партията й от Апартаментгейт тепърва предстоят. На фона на жертвите в ГЕРБ първата социалистка и фаворитката й Елена Йончева ще трябва да дават отговори за апартаменти и фирми. В разгада на скандала всеки гонеше ГЕРБ от властта, но никой не поде червената мечта БСП да поеме руля. Защото имотната сага удря както едните, така и другите.

Истината е, че Корнелия Нинова изпусна Цветан Цветанов. Ако той бе излязъл от ГЕРБ, победата й щеше да е много по-лесна. Сега вече Цветанов ще мачка и тя много вероятно ще трябва да се примири с втория резултат.

4. Фейсбук смени протестите. Въпреки първоначалните очаквания скандалът да напълни улиците, това не се случи. Зимните протести изхабиха обществената енергия.

Завря обаче социалната мрежа. Форумите станаха новите площади, изпълнени с постове вместо плакати. Волята на масите прозвуча по-силно от митингаджийския мегафон. Това, което се случи може да е законно, но не е красиво, призна Борисов и чу гласа на "протеста". Това със сигурност ще е обществената формула срещу партиите до изборите. А протестите ще останат само пред Министерския съвет, където гилдиите ще получават веднага пари от кабинета и решения от Борисов на най-наболелите им проблеми.

5. Медийните бухалки се оказаха други. Години наред умните и красивите наричаха изданията на Делян Пеевски бухалки и театрално се гнусяха от разкритията им за Радан Кънев, Христо Иванов, Иво Прокопиев и гуруто им Иван Костов. Е, скандалът показа, че папките се в други чекмеджета.

Това стана ясно още миналата есен, когато публикация на "Капитал" с увехтели данни за зам.-министъра на икономиката Александър Манолев го спря за шеф на транспорта. Сега ударът по Цветанов се оказа не отвъд океана, нито приятелски огън, а от неправителствена организация, в която работят роднини на служители на Прокопиев. Чудно ли е тогава, че в центъра на разкритията бяха хората от кабинета и парламента, но не и от съдебната система, въпреки че близък до кръга висш магистрат е комшия в кооперация на "Артекс".

6. Енергията е в обществото, не в "Летера". Който мисли, че народът е апатичен и вторачен в дребните си проблеми, бърка. Хората у нас показаха сетива за справедливост, дори желание за мъст. Те мълчаха при сделките за изтребителите, защото там милиардите са далечни и имагинерни. Но настръхнаха в мига, когато стана въпрос за апартаменти, които те не могат да си позволят и сметки, които не могат да платят.

Затова и най-разпространявания пост във фейсбук бе: "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони".
Така събудената енергия в обществото оттук нататък ще бъде най-големият проблем за всички политици, които стъпят накриво. 

7. Нови елити с новата икономика. Скандалът отново доказа правотата на фразата на Ахмед Доган, че формулата "стани да седна" отдавна вече не работи в България. Тайфунът с имотните сделки в най-скоро време ще докара на дневен ред освен въпроса за новата икономика и темата за новите елити. Чака се само да видим каква е новата Европа.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай