СДС: Цветанов да спре Пицата и Малката Луна

СДС: Цветанов да спре Пицата и Малката Луна | StandartNews.com

София. Има опасно срастване на бизнеса с държавата и общинските структури. Това алармира шефът на предизборния щаб на СДС Борис Марков.

Тази тенденция нарушавала конкурентноспособността на местните структури. "Има бизнесмени, които отиват на среща в общините и не се представят със собствените си имена. Те са Пицата, Малката Луна, Голямата Луна, Фикуса и Картофа. Тези мастити бизнесмени купуват гласове за партиите", обясни Борис Марков.

Той призова Националния съвет за превенция на престъпността, който е под шапката на вътрешния министър Цветан Цветанов, да се занимае с проблема.

СДС предлага и промени в Наказателния кодекс, които да дават право на собствениците на имущество да го защитават по-добре.
Лидерът на СДС Емил Кабаиванов настоява да се ускори процесът на електронните общини и в държавния бюджет да се заделят средства за това. Така щял да се повиши капацитетът на администрацията и да се създаде наистина електронно правителство. Той призова държавата да даде рамо на общините, които са задлъжнели към бизнеса.

"Държавата трябва да отдели пари, за да могат да се разплатят общините с бизнеса", обясни Кабаиванов. По думите му има липса на устойчиви приходи в местните структури, тъй като те идват само от данък сгради и такса смет. Поради тази причина различните общини не могат да отделят пари за капиталови разходи като ремонти на пътната структура, например. СДС предлага да се отвори още един източник на приходи - данък доходи на физическите лица, обясни още Емил Кабаиванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай