Съветничка на Станишев поема Сметната палата

Избират днес новия одитор №1

Съветничка на Станишев поема Сметната палата | StandartNews.com

Юристката Лидия Руменова с подкрепа и от ДПС

София. Юристът Лидия Руменова, която бе съветник на соцлидера Сергей Станишев от времето на премиерския му мандат, ще оглави Сметната палата. Предложението е внесено официално от червения депутат Петър Кънев и е подкрепено от коалиционния партньор на Столетницата - ДПС.

Очаква се парламентът да избере Лидия Руменова, която през 2009-а бе избрана за кратко за член на Сметната палата на мястото на Кадир Кадир, който почина. Руменова бе гласувана от депутатите в 40-ото народно събрание, а тогава проекта за решение внесе председателят на Сметната палата Валери Димитров.

Запознати припомниха, че като съветник на Станишев Руменова отговаряше по имотните въпроси и връщането на земи. Депутати от управляващото мнозинство посочват още, че Руменова е и един от основните автори на текста на новия закон за Сметната палата, приет преди седмици. С него се връща колегиалният принцип на работа в одиторския орган. Именно тази промяна накара и президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху новите текстове с мотива, че те целят "политическо овладяване" на Сметната палата. То обаче бе отхвърлено преди две седмици от мнозинството. От БСП и ДПС бяха категорични, че с новия закон в Сметната палата се стопират апаратните назначения от партийните централи. А решенията ще се вземат чрез консенсус от всички членове и председателя.

От управляващото мнозинство посочиха, че с новите разпоредби в закона се променя моделът на управление на Сметната палата и от едноличен тя става колегиален орган. Промяната в модела на управление на Сметната палата няма да наложи увеличение на нейния бюджет за тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай