Сряда,

САЩ подкрепя България в усилията за сигурността

От: Администратор -
3280
САЩ подкрепя България в усилията за сигурността
A
A
A

Подкрепа за правителството, стабилност, сигурност, растеж, върховенство на закона и реформи. Това бяха ключовите думи, на които наблегна Н.пр. посланикът на САЩ в България Ерик Сет Рубин в първото си телевизионно интервю у нас, което избра да даде пред „мистър Панорама" Бойко Василев. „Подкрепяме" дипломатът употреби пет пъти, а „стабилност" – два, в контекста на въпросите на топ журналиста, който разговаря с пратеника на Обама в американската мисия. Думите бяха изречени в контекста на теми като икономика, политика, сигурност и отношения между съюзници в рамките на НАТО, но и на двустранна основа.

„Партньорството, съюзът ни с България са фундаментален принцип. Имам пълна вяра в България като съюзник, но и като приятел на САЩ. Нашето приятелство е на повече от век. Още от българската Независимост, Щатите подкрепят българите в борбата им за свобода, независимост, суверенитет, както и да избират сами пътищата си. Като съюзник днес България е важна не само в НАТО, но и в двустранен аспект със САЩ. Подкпепям целите на българското правителство – в икономиката, политиката и сигурността. И желанието му за пълна интеграция с всички европейски институции", подчерта посланик Рубин. Той определи като погрешно противопоставянето между танкове и инвестиции в контекста на плановете на САЩ за увеличаване на военното им присъствие в Източна Европа, включително и в България.

„Всичко е важно – растеж, инвестиции, добро заплащане, повече възможности за всички. Това укрепва и стабилността", изтъкна посланик Рубин. И посочи, че през изминалата седмица е присъствал заедно с премиера Бойко Борисов на две събития (в два поредни дни – б.р.) - откриването на нова фабрика за електронни сензори в Пловдив и на нова компресорна газ станция в Странджа. По думите на дипломата това са значителни американски инвестиции, които подпомагат българската икономика, осигуряват нови работни места и добри заплати. „Но в света на 2016 г. и сигурността е грижа за всички. Подкрепяме желанието на българското правителство да я укрепи и като армията получи модерно оборудване. Така ще повишим оперативната си съвместимост със съюзниците. Имаме все повече учения в България. Участват САЩ, но и всички в НАТО, а и други държави. Трябва да работим заедно за бъдещето на нашите народи. Светът е все по-несигурен, времената са плашещи", обобщи пратеникът на Обама у нас.

На въпрос на Бойко Василев за реформата в съдебната система и на коя страна застава – на тази на съдиите или на тази на прокурорите, посланик Рубин подчерта, че в системата, в която владее законът, всички са важни - и съдиите, и прокурорите. „Много активно ще защитавам принципа на върховенство на закона и важността на реформите", обеща посланикът, който в началото на интервюто наблегна, че е дошъл в България с няколко цели, най-важната от които е двете страни да градят сътрудничество и партньорство, както и да помогне за стабилността в България и в целия регион във време на сериозни предизвикателства и нестабилност.

В частност за събедната система, посланик Рубин беше недвусмислен: „Подкрепяме амбициозната програма на правителството за реформи". По думите му всичко зависи от това да има прозрачна, справедлива и уважавана съдебна система, защото това са фактори, които влияят и на вътрешните, и на външните инвестиции, както и на доверието в обществото. Посланик Рубин обеща да не обвинява никого, както и да не подкрепя някое конкретно звено в системата, тъй като проблемът е обширен, а реформата е трудна и ако е била лесна – отдавна да е извършена. „Най-голямата пречка в съдебната реформа е изключителната сложност. Но за нас основна е целта, решителността на правителството е важна. Ще го подкрепяме", подчерта дипломатът. Той се разграничи от въпроса дали Америка иска България да я следва като изтъкна, че „не мисля, че българското правителство следва някого". Според него правителството следва българските избиратели, защото именно те са го избрали и така трябва в условията на демокрация. „Българите сами взимат решения и подреждат приоритетите си. Не искаме да ни следват и не виждаме някой да го прави. Виждаме партньори, приятели и съюзници, които са избрали да работим заедно за общи цели и приоритети", обобщи посланик Рубин.

Разговорът обаче започна с въпрос, свързан с обещанието му, което даде преди да пристигне в България – да се бори с руската пропаганда в българските медии. Той обаче предпочете да формурила въпроса така - как българите да защитят свобода, независимост и суверенитет, за които са се борили. „Става дума за правото на българите да установят свой собствен дневен ред. Да установят сами приоритетите си, без намесата на когото и да било. Те да решават от кого искат съвет и подкрепа. Става дума и за свободни и независими медии. Те са важни за демокрацията, и за журналистите. Затова се надявам да има повече независимост от външно влияние. Българският народ и избирателите трябва да получат чистите факти. Това е най-добрият начин да взимат решенията сами", поясни посланик Рубин. Като подчерта, че не визира конкретна медия, а посочва колко е важно засилването на медийната независимост, както и, че българите трябва да имат достъп до цялата информация за страната им и за света, когато гласуват. В този контекст той отрече изтичането на документи, за участие на политици и цели правителства в офшорни компании да е насочено срещу някого конкретно, включително срещу руския президент Владимир Путин. „Ние подкрепяме прозрачността и откритостта на финансовата система. Върху това трябва да работим и в нашата страна. Имаме проблеми. Като цяло проблемът е глобален. В дадения случай виждаме как независимата журналистика хвърля светлина върху въпроси, на които всички трябва да обърнем внимание. Включително и САЩ. Това не е някой срещу някого", обясни посланик Рубин.

На въпрос на Бойко Василев дали случаят с хотел „Плиска" в началото на месеца, заради който Държавният департамент на САЩ предупреди американските граждани да избягват района заради потенциална терористична заплаха, не е ли „пресилена реакция от страна на САЩ", посланикът отговори, че трудно се оценяват контректни заплахи. Но посолството е било длъжно да сподели информацията. „Но ще работим за по-добро координиране на сведенията. Колкото по-добре разузнаваме и събираме информация, толкова по-малко фалшиви тревоги ще имаме", прогнозира дипломатът. „Имам писмо от президента Барак Обама. Там пише, че най-голямата ми отговорност е защитата и безопасността на американците зад граница. Според нашите закони ако получим информация за потенциални заплахи – длъжни сме да я споделим с американските граждани в чужбина. Това не е политическо решение и не се обсъжда. Получихме информация (за случая с хотел „Плиска" – б. р.) и нямахме алтернатива – трябваше да я споделим", отбеляза посланик Рубин. Но посочи, че в борбата с тероризма и след ужасяващите атаки в Западна Европа, които са напомнили „колко е страшно наистина". „Трябва да работим в тясна връзка със съюзниците, партньорите и приятелите по света. Да обменяме информация. Да сторим всичко, за да защитим народите ни. Между САЩ и България това го правим успешно, отлично. Хора от голям калибър работят заедно и от двете страни" , обясни посланик Рубин.

В интервюто бе засегната и предизборната кампания в САЩ, която посланик Рубин определи като интересна, но и малко различна и твърде дълга. „Но имаме силна и стара система за проверки и баланс. Както и демокрация, основана на конституцията. Сигурен съм, че в края на краищата американският народ ще вземе правилното решение", подчерта дипломатът. И изтъкна, че САЩ се гордеят с постиженията им в толерантността и различията. Както и, че продължават да бъдат страна на имигранти, където повече от 1 милион души отиват всяка година.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички