Четвъртък,

САЩ ни пращат емисари заради Украйна. Идват ли войници?

От: СТАНДАРТ -
379
САЩ ни пращат емисари заради Украйна. Идват ли войници?
A
A
A

Американската администрация изпраща междуведомствена делегация следващата седмица в Брюксел, София и Букурещ, за да обсъдят ситуацията около Украйна. Това съобщиха в петък от пресслужбата на Държавния департамент. Делегацията ще се оглавява от съветника на Държавния департамент Дерек Шолет, който има ранг на заместник-ръководител на американското външно министерство.

Американските емисари ще бъдат в България, Румъния и Белгия от 7 до 11 февруари. Посещението ще бъде "продължение на мащабни дипломатически усилия" на Вашингтон, заедно с неговите "европейски съюзници в подкрепа на единен подход" към Русия в настоящата ситуация около Украйна, заяви Държавният департамент.

Според САЩ тези съвместни усилия целят да насърчат Русия „да избере дипломация и деескалация“.

В България Шоле и обкръжението му ще проведат нов кръг от двустранния стратегически диалог.

В Румъния ще обсъдят, наред с другото, разполагането на допълнителни американски военни части. В Белгия ще се срещнат с представители на НАТО и ЕС, за да продължат дискусиите по ситуацията около Украйна, да проучат напредъка на диалога с Москва за сигурността, както и развитието на потенциални нови строги икономически санкции срещу Русия.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички