Сандов с революционна идея за производство на ток и топла вода

Според него добивът на шистов газ е вреден за околната среда и най-вече водите

Сандов с революционна идея за производство на ток и топла вода | StandartNews.com

Революционна идея за производство на ток и топла вода представи вицепремиерът Борислав Сандов.

"Софийската котловина, която блика от геотермални води, е достатъчна да захранва всички населени места с топла вода. В момента обследваме възможността да се използва този потенциал. Това е 1/3. В няколко разлома в страната има същите възможности, а те могат да произвеждат топла вода и електрическа енергия. Това ще ни даде постоянна енергийна независимост.",  заяви Сандов в предаването  "Офанзива с Любо Огнянов" по Нова нюз.

По думите му никъде в Европа не се добива шистов газ. "Технологията фракинг е вредна за околната среда и най-вече за водите. Едва под 3% от домакинствата са газифицирани. 3 млн. мегаватчаса газ ползва България на годишна база, от които 1/3 "Топлофикация"-София, която е пред фалит", посочи министърът.

Той сподели, че не може да се провали европейското финансиране за АМ "Струма", но това означава нова оценка за съвместимост с "Натура 2000" и за въздействие с околната среда.

Според него министър Гроздан Караджов иска бързо действие. "Аз не бих могъл да действам в нарушение на публичното законодателство, работя по казуса с магистрала в дефилето от 20 години, не мога да заплюя работата си. 2027 г. е реалистична дата за пускане на трасето, това зависи от избора на маршрут", разкри той. И допълни, че състоянието на язовирите от гледна точка на запълняемост е достатъчна.

"Има много сериозно засушаване - речният отток през май е с до 40% по-нисък спрямо април. Тази пролет не вали достатъчно. 80% са запълнени язовирите за питейна вода, като цяло за страната са около 71%. Нямаме водни бедствия заради по-доброто управление на ресурсите", обясни Сандов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай