Сандов каза кой трябваше да получи третия мандат

Има напрежение между досегашните коалиционни партньори, това изисква по-далновидни разговори, каза той

Сандов каза кой трябваше да получи третия мандат | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че ситуацията с третия мандат за правителство е сложна, а парламентът е фрагментиран.

"Има напрежение между досегашните коалиционни партньори, това изисква по-далновидни разговори. Ако не се стигне до създаване на ново правителство в рамките на този парламент, то до два месеца трябва да се отиде на избори. През септември, преди да са се върнали учениците на училище, е много трудно да се правят избори. Още по-трудно е да се прави кампания", заяви той.

Той не е убеден, че щеше да се стигне до нов кабинет, ако третият мандат бе връчен на "Демократична България", но смята, че е имало повече смисъл именно ДБ да го получи от президента.

"По-добра диалогичност, повече възможности за конструктивен поглед върху ситуацията. Миналата година имаше даден на БСП и те тогава не успяха да съставят правителство. Ако БСП реши да предлага свой кандидат за премиер или правителство, в което те да имат превес, това категорично няма да бъде подкрепено от ДБ", подчерта Сандов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ни очаква тежка зима, най-вече заради външни фактори като войната в Украйна и всички пораждащи се последствия.

"Ако се съгласим за програмата, оттам насетне ще дойде момент за структура на Министерския съвет. Силно се надявам, че това няма да породи искри в коалицията. Надявам се духът на разговорите да бъде конструктивен. Личните отношения и партийни амбиции би трябвало да отстъпят назад", смята екоминистърът.

Сандов е категоричен, че ни трябва работещ парламент в тези времена на висока инфлация, газова криза и потенциална рецесия. 

"Ако Русия реши да разшири фронта извън Украйна, тогава неминуемо е важно да има редовно правителство и парламент, който да може да изрази цялостно волята на българския народ. Не възнамеряваме да скъсаме дипломатически отношения с Русия, те просто трябва да почиват на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", отбеляза екоминистърът.

Сандов не очаква голяма щета за енергетиката ни, тъй като сме голям износител на електроенергия и в същото време не сме голям потребител на газ. А и, по думите му, имаме осигурени трасета за алтернативни доставки.

"В региона не само Азербайджан е голям производител на газ. Може би има шанс да се ползва газ от региона, който не е руски. Трасето към Турция може да бъде използвано в обратната посока заедно с двата към Гърция. Ускори се изграждането на терминали за втечнен газ, по които вероятно ще може да се диверсифицират линиите на доставка", обясни министърът на екологията.

Сандов не изключи възможността страната ни да остане по-малки количества газ за предстоящата зима. Според него може да свием потреблението и да го оптимизираме.

"Хората не си дават сметка, че понякога дребни неща, като да свалиш с един градус климатика, може да спести огромни количества енергия, без това да наруши твоя комфорт", каза още гостът на Ганиела Ангелова и отсече, че "Топлофикация-София" не може да мине на мазут.

А самото дружество ползва една трета от всички количества газ, употребявани от държавата. 

"Има огромно задължение към "Булгаргаз". Това е предприятие, което не желае да се модернизира. Случват се стари технологични процеси, може да се направят модернизации. Това предприятие отдавна е пред фалит. София е възникнала заради своите минерални води. Хиляди години по-късно не ползваме тази минерална вода. Статуквото така се е окопало и не иска промени, или така си е навързало корупционните схеми, че по друг начин не би могло да съществува", коментира Сандов.

Какво ще се случи с енергийната сигурност, ако държавата затвори ТЕЦ "Брикел"?

"ТЕЦ "Брикел" произвежда 1-2% от електроенергията на страната. Да се говори как това ще предизвика гигантска криза е тотално несъстоятелно. Съседното на това предприятие има в пъти повече пара, която изпуска в атмосферата, защото няма какво да я прави. Някой да коментира как ако затвори "Брикел" няма да има пара за Гълъбово, за парното или за другото предприятие, е невярно", заяви екоминистърът в оставка.

"Отидох на място и установих, че има неправилно измерване от нашите контролни органи, защото не са сложили станцията където трябва. Постоянно са в авария, затова си позволяват да пускат емисиите през байпасния комин, за да ми излиза на докладите, че нямаме замърсяване", посочи вицепремиерът Сандов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай