Самолет София-Скопие до два месеца

За дни постигнахме повече отколкото за 2 години, посочи Кирил Петков

Самолет София-Скопие до два месеца | StandartNews.com

"За няколко дни постигнахме повече, отколкото за последните 2 години", коментира премиерът Кирил Петковслед среща македоснския си колега Димитър Ковачевски.

„Северна Македония няма териториални претенции, което е позитивен знак от тяхна страна. В момента имаме реални резултати – това, което досега не виждахме в нашите отношения”, допълни Петков.

"Авиолинията София-Скопие ще стане реалност до 60 дни. Министрите на двете страни вече обсъдиха конкретни отсечки и начини за финансиране за линията", увери премиерът.

По думите му ще се работи и за изграждане на ж.п. линия между двете страни. "Мисля, че е немислимо в 21-и век да нямаме такава железопътна връзка между двете столици. Това трябва да остане в историята като пример за лошо управление на инфраструктурата и да приключи", посочи Петков.

Той е обсъдил с Ковачевски и премахването на езика на омразта спрямо българите от македонските учебници.

Вижте още: Ще пренаписва ли Скопие учебниците? Какво се договори Петков

„Ще обсъдим прогреса на историческата комисия с настоящите членове и на тази база ще решим кое е най-добре за в бъдеще. Никой няма право да излиза от регламента, който сме договорили. Да, представям си работата на съвместните комисии и то много ясно. Тези хора трябва да се срещат по един път всеки месец. Пет са групите – тоест по една всяка седмица. Няма как да направим прогрес ако нямаме свършена работа. Който има против тези срещи, ще го водим, че има деструктивен начин на работа”, обясни Кирил Петков.

„В най-скоро време очакваме да имаме посланик на Северна Македония в София, както и на България - в Скопие. Надявам се това да се случи в следващите 60 дни”, сподели още Кирил Петков. 

Вижте още: Исторически думи на Петков и Ковачевски! Какво казаха

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай