Четвъртък,

Исторически думи на Петков и Ковачевски! Какво казаха

От: Редактор -
632
Исторически думи на Петков и Ковачевски! Какво казаха
A
A
A

Българският премиер Кирил Петков разговаря с новоизбрания му колега в Република Северна Македония Димитър Ковачевски. След това двамата говориха пред медиите.

"Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки. Ясно мога да кажа, че линията София - Скопие ще бъде реалност и до 30 дни ще имаме точните специфики", обясни Петков.

Следващата среща ще бъде на 25 януари. Всяка седмица работните групи ще се срещат с ясни цели, с ясни резултати, а не само политически изказвания, допълни Кирил Петков.

Фокусът върху съвместната работа и точният календар са основният акцент на срещата и от тук нататък така ще се измерват отношенията.

Мога да ви уверя, че съм голям оптимист за съвместните ни действие и ще виждате резултати на седмична база, допълни още премиерът Петков.

Създаването на условия за бърз напредък в евроинтеграцията е един от най-важните приоритети на новия премиер на РСМ, съобщи Ковачевски.

България първа ни призна преди 30 години, в изключително сложни политически условия. 30 години по-късно, ние отваряме нов етап в нашите отношения, каза още премиерът на РСМ.

Двамата премиери са очертали и основните приоритети пред двете държави с хоризонт периода 2022 - 2029 г.

Той съобщи още, че властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че Република Северна Македония и Северна Македония са едно и също и се отнася за територията на РСМ и че няма никаква териториални претенции.

"Това е първата голяма крачка", допълни Ковачевски.

Той благодари на премиера Кирил Петков и българската делегация затова, че са първите официални гости след избирането на новото правителство на РСМ.

Визитата е определяна като опит за възстановяване на диалога между двете страни, след като България две години отказва да подкрепи преговорната рамка на Скопие поради системно неизпълнение на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички