Петък,

Сабрутев захапа Делян Добрев. Има ли лобизъм в парламента?

От: СТАНДАРТ -
1126
Сабрутев захапа Делян Добрев. Има ли лобизъм в парламента?
A
A
A

Депутатът от “Продължаваме Промяната” Венко Сабрутев захапа колегата си от ГЕРБ Делян Добрев и го обвини в лобизъм.  

В НС се получи абсолютно показно как се прави корупцията - през законодателство, скрито зад грижата за хората, каза Сабрутев в ефира на Нова тв, запитан за цените на горивата.

“Спомняте си едни хора, говореха за единия лев, който се крадял. Внесоха законопроект за цената горивото, която трябва да падне с един лев. И между 1-во и 2-ро четене се появи магията на корупцията в НС и златната формула - една формула, в която се появи коефициент 50% - със закон да гарантира 50% от свръхпечалбите на “Лукойл” да си останат за тях”, каза Сабрутев.

Той обясни, че има разлика в цените на сорта Брент и суровия руски петрол, който се използва от “Лукойл”. Именно с него се прави свръхпечалба, твърди той. “Законопроектът, който вкара г-н Добрев, беше уж да намали цената с 1 лв., а всъщност между 1-во и 2-ро четене в 10 часа вечерта на предишния ден в доклада на законопроекта се появи една формула, която казва, че 50% от разликата между двата сорта суров петрол ще влезе в държавата като компенсация, а останалите - ние ги гарантираме на “Лукойл”. Това се нарича лобизъм”, заяви депутатът.

Относно компенсацията от 25 ст. на литър гориво, която беше въведена като антикризисна мярка миналата година, и за която Еврокомисията започна наказателна процедура срещу България, защото при конпенсациите има дискриминация, Сабрутев бе категоричен - ЕК няма да глоби страната ни.

“ЕК казва, че България е успяла да компенсира българските потребители в този ценови шок. Сега комисията иска да провери дали тази мярка не е ощетила небългарските потребители. Истината е, че не са ощетени. Подобна проверка беше насочена и към други държави”, каза Сабрутев. По думите му обаче все още няма крайно решение на ЕК.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com