С влак от София до Бургас за 4 часа

С влак от София до Бургас за 4 часа | StandartNews.com

Ще пътуваме с влак по направлението София - Бургас за около 4 часа. Това ще стане възможно до четири години, обеща транспортният министър Ивайло Московски. Той обясни пред радио К 2, че планът за оздравяване и модернизация на железницата, като стратегията за реформа на БДЖ, са готови. По този начин ще се гарантира устойчивост и сигурност на БДЖ и работещите в нея.

Национална компания железопътна инфраструктура, операторът БДЖ и регулаторът Железопътна администрация трябва да работят в синхрон, за да създадат устойчивост на системата.

Стабилизационната програма за БДЖ е разработена в три варианта: реалистичен, оптимистичен и екзистенц минимум и че парламентът ще избере най-удачния вариант за реформа в системата, предложен от министерството, каза още Московски.

Направлението от Бургас през Пловдив до Септември - Турска граница - Свиленград - Пловдив - Септември ще е готово до края на тази година, изтъкна министърът. До тогава ще бъдат пуснати и търговете от Септември към София и Сръбска граница.

Транспортният министър коментира и злоупотребите в БДЖ. Той изтъкна, че GPS-ите работят, а видеонаблюдението продължава в 15 центъра, но има и още места, които все още не са под наблюдение.

„Почти над милион ще успеем да икономисаме от тези взети мерки на годишна база", каза още той.

Липсата на мотивация на работещите в БДЖ се дължи на липсата на устойчивост и сигурност в системата, а заплатите в сектора не са чак толкова ниски, колкото хората си мислят, че са, заключи Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай