Капон: С разум диалогът за кабинет ще продължи

Ние настояваме минималната пенсия да достигне на първи етап 369 лева, след това - преизчисление

Капон: С разум диалогът за кабинет ще продължи | StandartNews.com
  • Ние настояваме минималната пенсия да достигне на първи етап 369 лева, след това - преизчисление
  • Данък уикенд е икономическо малоумие, ще бъде махнат
  • С експертите около Любомир Каримански говорихме на един език
  • Те си отиват, хората ще решат дали "ние идваме"
  • Работя активно с Ива Митева за премахване на депутатските "пари в плик", казва Мария Капон, народен представител от "Изправи се БГ! Ние идваме" в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-жо Капон, как ще продължи диалогът между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" след разменените остри думи в четвъртък?

- Разговорът ще продължи, ако се спазват принципите, заявени в началото. В хода на преговорите е добре да се направи разграничение между партиите и коалициите, които търсят промяна на модела "Борисов" и други, които са го практикували. Мисля, че ИТН могат да направят разграничението в хода на разговорите, а от другата страна да не се коментират имена и правят предложения, преди да са обявени на тези, които биха носели отговорност. Дипломацията е професионална дейност и не е добре да се оставя на аматьори. Призовавам всички да запазят спокойствие и разум!

- Определихте предложението на служебния кабинет за повишаване на пенсиите като капан, защото на практика хората с най-ниски пенсии ще се окажат ощетени с 10 лева. Какво в сметките е сбъркано и защо "Изправи се БГ! Ние идваме" няма да ги подкрепи?

- Категорично няма как да намалим на най-ниските пенсии сумата в портфейла. Те към момента получават 300 лева и 50 лева надбавка за Ковид. Служебното правителство предлага вариант, в който да се премахне именно тази надбавка, която месечно излиза на бюджета около 106 милиона и да увеличи пенсиите трайно. Ефектът обаче е опит за заблуда, а още на първия месец цялата страна ще е наясно.Ние настояваме минималната пенсия да достигне на първи етап 369 лева, колкото е определен прагът на бедност за 2021. Друг е въпросът как се определя този праг, защо един министър на труда и социалната политика има право да го предлага и защо се твърди, че трябва да е съобразен с възможностите на бюджета. Ще настояваме и за преизчисление на пенсиите на втори етап като индивидуалният коефициент на лицето ще се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. - 889,90 лв.

- Преизчисляване на пенсиите е основен приоритет за "Изправи се БГ! Ние идваме!". Вече се чуха куп мнения възможно ли е това и по какъв начин. Какво предлага Вашата група и ще получите ли подкрепа от "Има такъв народ"?

- Това е един от приоритетите ни и мисля, че получихме разбиране от "Има такъв народ". Не по-малко важни са мерките ни за икономически реформи в спешен порядък. Намаляването на някои данъци, подкрепа за икономика, базирана на знанието и високотехнологични решения, даващи сериозна добавена стойност. Борбата с корупцията и правосъдната реформа трябва да затегнат кранчетата, от които изтича националното богатство. Така, че не можем да говорим само за раздаване, преди да е ясно как по-лесно държавата и гражданите ще печелят.

- Какво показват разговорите между парламентарните групи досега - по кои политики се очертава консенсус и ще станат приоритети на ново правителство, ако то все пак бъде сформирано?

- "Ние идваме!" намерихме добро разбиране именно във финансово-икономическият сектор. С експертите около г-н Каримански говорихме на един език. Мисля, че висока степен на съвпадение на приоритетите е имало и в съвместната правна комисия. Николай Хаджигенов говори за 95% съвпадение на вижданията, което е лоша новина за Иван Гешев и компания. В енергийния сектор чух много обнадеждаващи изказвания от Арман Бабикян, след срещата с екипа на г-н Хиновски - диверсификация при източниците на газовите доставки, не на ядрената централа в Белене, умни мрежиЕ Все неща, които лежат в основата на нашите виждания в сектора. Предстоят още срещи, но дотук определено сме доволни.

- Ще бъде ли вдигнат прагът за регистрация по ДДС и на колко?

- Отговорът е да. Дотук се споразумяхме за двойно вдигане на прага. Ние ще работим за още по-висок праг.

- Настояването на "Изправи се БГ! Ние идваме" за необлагаем минимум приема ли се?

- Това е мое настояване в мандата на Народното събрание 2005 - 2009 година, при приемането на плоския данък. Именно социалистите, начело на Тройната коалиция, отхвърлиха това предложение, което пази най-бедните. Днес вече има разбиране и аз съм доволна.

- Каква ще е съдбата на данък "Уикенд", за който настоявате да бъде премахнат?

- Това е икономическо малоумие във времена на пандемия, когато половината хора работят от дома си, да бъдат облагани за това, че работят от дома си. Увериха ни, че са съгласни да бъде премахнат.

- Идеите на Николай Василев, предложен от ИТН за премиер и оттеглен заради злостни атаки срещу него, бяха определени от едни анализатори като революция, от други като екзотични. Одобрявате ли намаляване на данъците и обсъжда ли се в хода на разговорите някои от реформите на Василев да бъдат изпълнени?

- Няма да коментирам атаките срещу Василев. Моите изказвания по политиките, водени от него, винаги са били принципни. Говоря за периода, в който управляваше заедно с ДПС. Сами виждате, че предложих намаляване на данъци и тези идеи се приемат. Дали неговите виждания ще бъдат изпълнени от новия кабинет, е въпрос към мандатоносителя, но част от тях не съвпадат дори с програмата на "Има такъв народ", която е публикувана.

- Борбата с корупцията е Ваш личен приоритет. Освен, че и в това Народно събрание ще има Комисия по ревизията, какви други мерки ще бъдат предприети?

- Идеята за операция "Чисти ръце" преди 13 години, не се случи и видяхте какво се стовари на главата на България. Днес борбата с корупцията не е мой личен приоритет, а желание на голяма част от българския народ и няма как да не съм доволна от този факт. Комисията е само един от инструментите за борба с корупцията, но не е единственият. Електронното управление също е инструмент. Работеща правораздавателна система - също. Възпитанията на децата - също. Вдигането на стандарта на живот - също. Прозрачните тръжни процедури - също. Спирането на лобистко законодателство в парламента - също. Става дума за комплекс от мерки и всички те са важни. Всички трябва да се борим и то безкомпромисно, защото корупцията унищожава мирогледа на децата ни, икономиката, законодателството, обществените отношения. Всичко се превръща в паралелна Веселена, накрая получаваме слаба държава, бедни хора и богата мафия.

- Кога да очакваме кабинет и какъв ще бъде неговият профил?

- Слави Трифонов ще Ви каже.

- "Изправи се БГ! Ние идваме!" не подкрепи идеята парламентът да работи на сесии, вместо всяка седмица по 3 дни. Вместо това предлагате засилен парламентарен контрол на министрите. Кои са най-съществените промени в правилника?

- Няма предложение за промяна на работата по сесии, а само дискусия и обмяна на идеи, апропо за една, наложена европейска практика. Няма да има промяна на начина на работа.  Предстои гражданите да видят колко и какъв е обемът на работата, който се върши в комисии, заложили сме стрийминг (пряко предаване онлайн). Работя активно с колегите и най-вече с председателя на Народното събрание г-жа Митева за оформяне на текст за премахване на "парите в плик".Що се отнася до парламентарния контрол, то ние още в първите дни започнахме с внесените и от мен изслушвания към министър Кацаров за национална детска болница, на вицепремиера Пеканов за промените в Плана за възстановяване и устойчивост, на министър Кирил Петков за ББР и още други, а за Пловдив очаквам отговора от министъра на културата на първото си питане за Тютюневия град. Защото да не се забравя, че Пловдив е моята България. (Усмихва се)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай