Рюте с много силни думи за България. Ето какво обърна позицията на Нидерландия

България е осъществила реформи в областта на върховенството на закона по устойчив начин, каза той

Рюте с много силни думи за България. Ето какво обърна позицията на Нидерландия | StandartNews.com

България постигна видим напредък по критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. И Нидерландия трябва да отчете това. Така че трябва да бъдем справедливи. Иначе просто би било глупаво. Коментарът е на нидерландския премиер в оставка Марк Рюте, по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Тъй като вече установихме, че България е осъществила реформи в областта на върховенството на закона по устойчив начин, смятаме, че отговаря на изискванията и може да се присъедини към Шенгенското пространство", пише в мотивите си досегашният държавен секретар Ерик ван дер Бург в Камарата на представителите. Според него България "трябва да продължи да работи за силни външни граници”.

Шенгенското пространство сега се състои от 27 европейски държави, в рамките на които е възможно да се пътува без граничен контрол. Сега, след като Нидерландия промени мнението си, всички погледи са насочени към Австрия. Това е втората държава, която се противопостави на присъединяването на България. Преди дни тя склони да ни пусне с т.нар. „въздушен Шенген” – свободно движение само във въздушното пространство на зоната. Но българското правителство и политическите лидери у нас заявиха, че това е неприемливо. Преговорите продължават.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай