(Руски)Чобанови номера за "атлантическа защита"

Съобщение на US мисията разобличи лъжите на самозвания разследващ журналист

(Руски)Чобанови номера за "атлантическа защита" | StandartNews.com
  • Атанас Чобанов добре прилага наученото от кагебейската школа на тъста си
  • Съобщение на US мисията разобличи лъжите на самозвания разследващ журналист

Имало едно време едно малко човече с дебели руски връзки. То упорито се представяло за журналист. Обективен, независим и с проатлантически ценности….

Всеки добър кадър на КГБ знае, че легендата е много важна. Затова човечето не просто живеело в Париж (с дъщерята на руски агент, която пък от своя страна работи за кремълската пропаганда), но и много искало да се хареса зад Океана. Затова често пускало димки, в които пришивало различни несъществуващи престъпления на известни хора, врагове на ментора му в живота, за да привлече с тях като с индиански сигнали вниманието на така желаните връзки в САЩ.

След дълги години изнурителен труд, в които на моменти прикритието му на независим журналист висяло на косъм, и публиката а-ха да види, че

под наметалото му на супер(нюз)мен се крие руска рубашка,

човечето успяло. Получило предупреждение, че животът му бил заплашен. При това – от представител не на друг, а на американското посолство у нас.

Сигналът дошъл по телефона, а човечето по стар (кагебейски) навик взело, че го записало. И след това се похвалило във Фейсбук. Даже ако трябва да сме максимално акуратни – първо се похвалило във Фейсбук, че е доживяло момента да бъде заплашвано наистина (че преди години можеше да се похвали само с един плюшен вълк, я забравен, я сложен на колата му като евтин римейк на Кръстника). А след това пуснало и ядосан пост в социалната мрежа, че е записало разговора с предупреждението за заплаха за живота му. Ядосан, защото според него никой у нас не е обърнал внимание на случая.

Само че посолството на САЩ като всяка друга мисия, лъжи на собствен гръб не толерира. Камо ли примесени с ченгеджийски похвати. Още повече кагебейски. И изпрати опровержение до медиите в страната. Публично. Вярно, по дипломатски маниер, не посочи кое точно човече е сгазило лука, но така да се каже едва ли има човек, който да не е схванал намека. Още повече, че уонаби разследващият журналист даде пространни интервюта, в които обясняваше, че заплахата идвала от „първия ред на парламента“. А в други направо посочваше и статия, която била причината за заканата и по-конкретно мишената на статията. Изконен враг на ментора му – олигарха Иво Прокопиев, а затова и на въпросното човече, посветило „труда си“ да обслужва интересите на този олигарх. Само че в съобщението на американската мисия ясно се казва, че те нямат информация заплахата да идва от конкретна партия или политик, свързан с такава. Камо ли да са посочвали подобни данни в разговора.

И тук приключваме с приказката, в която човечето е разобличено именно от хората, пред които носеше маската на разследващ журналист. А ето и конкретните факти.

В сряда вечерта, от мисията пуснаха изявление, публикувано от БТА, че преди няколко седмици са получили информация за възможна заплаха срещу две лица. Допълват, че те са били предупредени, като информацията е била споделена и с българските власти. „В предаденото предупреждение не се споменава конкретно лице или политическа партия и нямаме информация, която да предполага, че има връзка с конкретна политическа партия. Оттогава не сме получили повече информация за тази възможна заплаха. Чухме твърдения, че един от нашите разговори е записан без наше разрешение; посолството възразява срещу подобни практики“, пише в позицията им. В нея не са посочени лицата, които са предупредили, но

те са лесно разпознаваеми.

През януари двама българи обявиха, че са получили данни за заплахи срещу тях – общинският съветник в София Борис Бонев и журналистът Атанас Чобанов. И докато първият се придържаше само към чутото – че има евентуална заплаха за живота му. Без да се впуска в инсинуации откъде идва тя. То вторият се разля пред де що медии, предоставили му ефир и интернет пространство – всичките над 25 издания, контролирани от разградския олигарх Иво Прокопиев. 

Във въпросните интервюта псевдожурналистът упорито разпространяваше твърденията, че – видиш ли, заплахата идвала „от първия ред на НС“ и то по време на „разследване“ с основна мишена депутата от ДПС Делян Пеевски. В същото време от ДПС и по-конкретно самият Пеевски заедно с председателя на движението Мустафа Карадайъ и зам.-председателя Йордан Цонев подадоха сигнал до ДАНС с настояването да стартира проверка по предупрежденията за заплахи. Което видимо изнерви Чобанов по прозаичната причина, че е най-малкото нелогично човек, който той нарочва за „поръчител“ сам да поиска разследване от ДАНС. Най-малкото, защото хората неминуемо и съвсем логично започват да се питат има ли изобщо нещо вярно в тая цялата история.

А когато и посолството в САЩ те перне през пръстите и разкрие, че имаш незаконно направен запис, който е добре да си преслушаш и да си припомниш там говори ли се за „заплаха от първия ред на парламента“ или не, ситуацията видимо се спихва. Защото за всички е лъснало лицето под маската – на обикновен лъжец, при това пристрастен към ченгеджийски номера и манипулации.

На този фон няма постове във Фейсбук, независимо колко и какви на ден, които могат да спасят човечето от клеймото лъжец. Не че не се пробва. Малко след изявлението на посолството на САЩ то пусна тъжна контрапозиция: „Драги U.S. Embassy Sofia Най-напред благодаря за предупреждението: “Заплашен сте, няма да кажем от кого и защо, пазете се” Да, пазя се както мога...“.

Как точно, всички видяхме – с клевети и манипулации.

Бедни ни, бедни Чобанов – защо не си остана с плюшения вълк в Париж, ами ти трябваше да си измисляш и цялата тази поредна абсурдна приказка? Явно сега по неприятния начин т.нар. журналист ще разбере, че рано или късно истината излиза.

А за забравилите ето и малка визитка на Атанас Чобанов: БГ емигрант, живеещ в Париж под прикритието на учен и журналист, женен за рускиня и зет на дългогодишния кореспондент на РИА Новости във Франция Виктор Онучко. Така изглежда накратко биографията на Атанас Чобанов. В младежките си години Чобанов е комсомолски секретар. През 1989-а кандидатства за членство в БКП. А след падането на комунизма се преориентира към новия тренд и става "десен". Което не му пречи да се ожени за рускиня, работеща за издание, част от Кремълската пропаганда в проекта „Русия отвъд“ – Мария Онучко. И да стане зет на човек, работил дълги години като кореспондент на РИА Новости, Интерфакс и предшественика на „Русия отвъд“ в Париж, както и в Африка. Не е тайна, че на подобни позиции изобщо не се пращат случайни хора. Самият Чобанов явно също има уклон към тайните служби, но те по-скоро остават само в мераците му. Където отиде и мечтата му да се изкарва проатлантически разследващ журналист. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай