Вторник,

(Руски)Чобанови номера за "атлантическа защита"

От: Стандарт -
(Руски)Чобанови номера за "атлантическа защита"
A
A
A
  • Атанас Чобанов добре прилага наученото от кагебейската школа на тъста си
  • Съобщение на US мисията разобличи лъжите на самозвания разследващ журналист

Имало едно време едно малко човече с дебели руски връзки. То упорито се представяло за журналист. Обективен, независим и с проатлантически ценности….

Всеки добър кадър на КГБ знае, че легендата е много важна. Затова човечето не просто живеело в Париж (с дъщерята на руски агент, която пък от своя страна работи за кремълската пропаганда), но и много искало да се хареса зад Океана. Затова често пускало димки, в които пришивало различни несъществуващи престъпления на известни хора, врагове на ментора му в живота, за да привлече с тях като с индиански сигнали вниманието на така желаните връзки в САЩ.

След дълги години изнурителен труд, в които на моменти прикритието му на независим журналист висяло на косъм, и публиката а-ха да види, че

под наметалото му на супер(нюз)мен се крие руска рубашка,

човечето успяло. Получило предупреждение, че животът му бил заплашен. При това – от представител не на друг, а на американското посолство у нас.

Сигналът дошъл по телефона, а човечето по стар (кагебейски) навик взело, че го записало. И след това се похвалило във Фейсбук. Даже ако трябва да сме максимално акуратни – първо се похвалило във Фейсбук, че е доживяло момента да бъде заплашвано наистина (че преди години можеше да се похвали само с един плюшен вълк, я забравен, я сложен на колата му като евтин римейк на Кръстника). А след това пуснало и ядосан пост в социалната мрежа, че е записало разговора с предупреждението за заплаха за живота му. Ядосан, защото според него никой у нас не е обърнал внимание на случая.

Само че посолството на САЩ като всяка друга мисия, лъжи на собствен гръб не толерира. Камо ли примесени с ченгеджийски похвати. Още повече кагебейски. И изпрати опровержение до медиите в страната. Публично. Вярно, по дипломатски маниер, не посочи кое точно човече е сгазило лука, но така да се каже едва ли има човек, който да не е схванал намека. Още повече, че уонаби разследващият журналист даде пространни интервюта, в които обясняваше, че заплахата идвала от „първия ред на парламента“. А в други направо посочваше и статия, която била причината за заканата и по-конкретно мишената на статията. Изконен враг на ментора му – олигарха Иво Прокопиев, а затова и на въпросното човече, посветило „труда си“ да обслужва интересите на този олигарх. Само че в съобщението на американската мисия ясно се казва, че те нямат информация заплахата да идва от конкретна партия или политик, свързан с такава. Камо ли да са посочвали подобни данни в разговора.

И тук приключваме с приказката, в която човечето е разобличено именно от хората, пред които носеше маската на разследващ журналист. А ето и конкретните факти.

В сряда вечерта, от мисията пуснаха изявление, публикувано от БТА, че преди няколко седмици са получили информация за възможна заплаха срещу две лица. Допълват, че те са били предупредени, като информацията е била споделена и с българските власти. „В предаденото предупреждение не се споменава конкретно лице или политическа партия и нямаме информация, която да предполага, че има връзка с конкретна политическа партия. Оттогава не сме получили повече информация за тази възможна заплаха. Чухме твърдения, че един от нашите разговори е записан без наше разрешение; посолството възразява срещу подобни практики“, пише в позицията им. В нея не са посочени лицата, които са предупредили, но

те са лесно разпознаваеми.

През януари двама българи обявиха, че са получили данни за заплахи срещу тях – общинският съветник в София Борис Бонев и журналистът Атанас Чобанов. И докато първият се придържаше само към чутото – че има евентуална заплаха за живота му. Без да се впуска в инсинуации откъде идва тя. То вторият се разля пред де що медии, предоставили му ефир и интернет пространство – всичките над 25 издания, контролирани от разградския олигарх Иво Прокопиев. 

Във въпросните интервюта псевдожурналистът упорито разпространяваше твърденията, че – видиш ли, заплахата идвала „от първия ред на НС“ и то по време на „разследване“ с основна мишена депутата от ДПС Делян Пеевски. В същото време от ДПС и по-конкретно самият Пеевски заедно с председателя на движението Мустафа Карадайъ и зам.-председателя Йордан Цонев подадоха сигнал до ДАНС с настояването да стартира проверка по предупрежденията за заплахи. Което видимо изнерви Чобанов по прозаичната причина, че е най-малкото нелогично човек, който той нарочва за „поръчител“ сам да поиска разследване от ДАНС. Най-малкото, защото хората неминуемо и съвсем логично започват да се питат има ли изобщо нещо вярно в тая цялата история.

А когато и посолството в САЩ те перне през пръстите и разкрие, че имаш незаконно направен запис, който е добре да си преслушаш и да си припомниш там говори ли се за „заплаха от първия ред на парламента“ или не, ситуацията видимо се спихва. Защото за всички е лъснало лицето под маската – на обикновен лъжец, при това пристрастен към ченгеджийски номера и манипулации.

На този фон няма постове във Фейсбук, независимо колко и какви на ден, които могат да спасят човечето от клеймото лъжец. Не че не се пробва. Малко след изявлението на посолството на САЩ то пусна тъжна контрапозиция: „Драги U.S. Embassy Sofia Най-напред благодаря за предупреждението: “Заплашен сте, няма да кажем от кого и защо, пазете се” Да, пазя се както мога...“.

Как точно, всички видяхме – с клевети и манипулации.

Бедни ни, бедни Чобанов – защо не си остана с плюшения вълк в Париж, ами ти трябваше да си измисляш и цялата тази поредна абсурдна приказка? Явно сега по неприятния начин т.нар. журналист ще разбере, че рано или късно истината излиза.

А за забравилите ето и малка визитка на Атанас Чобанов: БГ емигрант, живеещ в Париж под прикритието на учен и журналист, женен за рускиня и зет на дългогодишния кореспондент на РИА Новости във Франция Виктор Онучко. Така изглежда накратко биографията на Атанас Чобанов. В младежките си години Чобанов е комсомолски секретар. През 1989-а кандидатства за членство в БКП. А след падането на комунизма се преориентира към новия тренд и става "десен". Което не му пречи да се ожени за рускиня, работеща за издание, част от Кремълската пропаганда в проекта „Русия отвъд“ – Мария Онучко. И да стане зет на човек, работил дълги години като кореспондент на РИА Новости, Интерфакс и предшественика на „Русия отвъд“ в Париж, както и в Африка. Не е тайна, че на подобни позиции изобщо не се пращат случайни хора. Самият Чобанов явно също има уклон към тайните служби, но те по-скоро остават само в мераците му. Където отиде и мечтата му да се изкарва проатлантически разследващ журналист. 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички