Руски шамар! Москва ни поиска неустойка за газа

Какво ще правим? Говори енергийният министър

Руски шамар! Москва ни поиска неустойка за газа | StandartNews.com

Русия е поискала неустойка към България след спирането на доставките от "Газпром". Това каза в "Денят започва" на БНТ енергийният министър Росен Христов. По думите му подробности по темата не могат да бъдат изнасяни.

"Предявени са претенции за нещо, което те смятат, че им дължим. Всички стъпки, които в момента се предприемат, е да се защитят българските интереси, всичко се прави с консултация с компетентни юристи и нещата с този договор са под контрол".

По повод повдигнатите обвинения срещу бивши управляващи за нанесени щети на "Булгаргаз", Христов коментира, че не иска да се намесва в обвинения и да ги интерпретира.

Съдебната система трябва да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и "Булгаргаз" е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиненията са повдигнати на база факти".

Тезата, че обвиненията са повдигнати, защото е спрян договорът с "Газпром", са абсолютно необосновани, тъй като решението да спрем да плащаме според изискванията е изцяло на бившето правителство, посочи той. Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите.

"И Гърция, и Унгария, Германия. Много държави продължават да купуват руски газ с намаляващи темпове".

Оборотът на "Булгаргаз" е за милиарди, така че дори най-малкото отклонение в надценката струва милиони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай