Румен Спецов проговори за заплахите срещу него

Обясни всичко за фирмата си

Румен Спецов проговори за заплахите срещу него | StandartNews.com

Заплахи за живота срещу шефа на НАП Румен Спецов е имало и да били много сериозни. Това съобщи самият той в интервю за бТВ. Спецов веднага се обадил на шефа на ДАНС, защото вътрешният министър Бойко Рашков тогава отсъствал. Данъчен № 1 отказа подробности, защото все още текат процесуални действия. Но заяви, че към днешна дата заплахата е почни 100 процента неутрализирана.

Не ходя с охрана, заяви Спецов.

Той каза цялата истина за продажбата на фирмата си заради която повече много атаки от ГЕРБ.

Купих фирмата си през 2015 г., след като напуснах данъчната система, съобщи ексклузивно в „120 минути“ Румен Спецов.

„Реших да се занимавам с нещо, което ми е познато, тъй като през 2013 г. съм изследвал този бизнес в борбата с измамите, дори съм участвал в писането на закона за търговия със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами. В търговията със зърно няма как да вършиш ДДС измами заради обратното начисляване“, обясни Спецов.

По думите му той е закупил фирма за търговия със зърно, но не е продължил дейността ѝ. Насочил се към производството на фураж. След липса на финансиране, купувачите на фирмата се свързали с него и пожелали да придобият бизнеса.

Спецов обясни, че познава човека, от когото е купил фирмата. Проверил, че тя е чиста и всички сделки са явни, а данъците – платени. „Нямах никакво съмнение за това, което е във фирмата и нейната дейност“, допълни шефът на НАП.

През 2016 г. в ревизионния доклад на фирмата пише, че има задължения за ДДС. Спецов призна, че е получил документа, но заяви, че спряганата в публичното пространство сума от 1,2 млн. лв не е вярна, а става въпрос за 700 хил. лв. Според него сумата може да е толкова към днешен ден, с натрупаните задължения.

„Има особеност при дефинирането на дейността от органите, които проверяват – не признават разхода, който е направен за закупуването на зърното, но признават прихода за продажбата на същото зърно. Въпрос на тълкувание“, заяви Спецов и намекна, че „тълкуванието“ е на лична основа спрямо него.

Според него се появяват спекулации относно сумата на ревизионния доклад. Той не даде допълнителни подробности заради предизборната обстановка.

На въпрос как фирмата се озовава в ръцете на малоимотния Данаил Николов, Спецов каза: „Тръгнах да правя това производство, което се оказа неуспешно, защото не успях да намеря финансиране. Видях, че не е времето, в което мога да реализирам този проект. Най-ценното в тази фирма е лицензът за търговия със зърно, отказах се от бизнеса и фирмата и споделих на близките си. Не аз ги намерих, а купувачите намериха мен“.

Той е категоричен, че към момента на продажбата фирмата е без задължения, защото ревизионният доклад не е краен акт, имало е обжалване, което не е било приключило. Спецов уточни, че не е проверил съдебното минало на купувачите, но е потърсил публична информация.

Спецов заяви, че съобразно българското законодателство няма смисъл да се отварят офшорни компании, защото данъчните ставки у нас са изключително благоприятни – освен ако целта не е укриване на доходи. Категоричен бе, че офшорната компания не е нещо лошо. И съобщи, че не знае колко българи са регистрирали фирми в офшорни зони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай