Петък,

Румен Овчаров бие тревога! Какво се случва с Булгаргаз?

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
8075
Румен Овчаров бие тревога! Какво се случва с Булгаргаз?
A
A
A

Държавната компания "Булгаргаз" се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България, предупреди в интервю за БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Според него "Булгаргаз" се превръща в "елементарен посредник, от когото никой няма нужда".

"Още на 18 април "Булгаргаз" е знаел, че няма договор", подчерта Овчаров. По думите му именно на тази дата "Булгартрансгаз" е резервирал капацитет на входа на Гърция и е "взел предварителни мерки".

"Интересно защо "Булгаргаз" не търси доставчици, не се обажда на никой, не праща писма до никой да му достави газ и изведнъж на 27-и излизат на пресконференция представителите на "Продължаваме промяната" - няма политическо решение на коалиционния съвет, няма решение на Министерския съвет - излизат Асен Василев и Кирил Петков и обявяват, че България прекратява договора", попита Румен Овчаров.

"Съвсем умишлено почти две седмици "Булгаргаз" не прави нищо и не информира никого. Не информира и потребителите на природен газ. Всички стоят и чакат ПП "Продължаваме промяната" да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците", констатира бившият министър.

"Още на 1 април по моя молба Таско Ерменков разговаря с Корнелия Нинова, тя е разговаряла с другите представители на коалицията и на 2-ри или 3-ти април се проведе заседание на т.нар. експертен съвет на коалицията. Там нямаше никой от оперативното ръководство на България, само законодатели и хора извън парламента. Тоест нямаше кой да информира т.нар. експертен съвет на коалицията какво се случва. Така че някои от партиите в коалицията са си свършили работата", уточни Овчаров.

Газът, който потребяваме в момента е руски, поясни той.

Фирма "Мед" има резервиран капацитет на остров Ревитуса за цялата година, с изключение на един месец, но през зимния период няма да стигне капацитетът на този терминал, ако и Гърция не плати в края на този месец, подчерта още Румен Овчаров.

Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището, отбеляза още бившият енергиен министър. Национално престъпление е да се изпразва хранилище при положение, че се очаква война или такава е започнала, смята Овчаров.

Той цитира Мартин Лутер Кинг, че "най-опасни на този свят са искреното невежество и съвестната глупост", но изтъкна, че "в нашия случай глупостта е безсъвестна". "Защото се използва за най-грубо обогатяване за сметка на всички останали граждани", каза Овчаров.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички