Румен Христов с разкрития за лидерската среща. Кой се готви за премиер

Кой се готви за премиер

Румен Христов с разкрития за лидерската среща. Кой се готви за премиер | StandartNews.com

Разкрития за властта, проведената преди дни лидерска среща, участието на Алексей Петров в сглобката и един политик, който се готви за премиер, направи лидерът на СДС Румен Христов.

Наричаме управлението некоалиция, защото няма коалиционно споразумение, каза пред бТВ Христов в отговор на въпроса как самите участници наричат партньорските си отношения.

Лидерите на некоалицията се видяха на живо. Нещата се канализираха, каза Христов. Той обясни, че не е присъствал на разговора.

"Важното е, че най-после лидерската среща се случи, но беше в по-тесен състав и аз не присъствах на нея. Гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ не стигат, трябват ни още”, коментира Румен Христов.

"Участието на ДПС в лидерската среща е необходимост да се намери конституционно мнозинство. Вероятно ще има разговор и с БСП.", каза още той. Но уточни: „СДС не може да приобщава БСП. Основната вина за грешките, допуснати в прехода се дължат на тях.”.

"В известен смисъл когато става въпрос за конституционните реформи и за бюджета, ДПС има участие. Ние не можем да откажем подкрепа на който и да е в парламента. ДПС заемат проевропейска позиция" , подчерта Христов.

Според него трябва да има широка дискусия за националния празник.

СДС смята, че важните постове трябва да бъдат обсъдени. Сегашните кадрови решения не били обсъдени нито с ГЕРБ, нито с ДБ. Той призова да не се надценява логистичната роля на Алексей Петров в съставянето на правителството.

Изненадан съм, че точно господин Петров е избран за тази логистика, сподели Румен Христов.

Председателят на СДС каза, че след 6 месеца ще има ротация във властта, когато се очаква да има допълнителни промени. Сегашните кадрови решения не били обсъдени нито с ГЕРБ, нито с ДБ.

Относно завръщането на бизнесмена Васил Божков в България, Христов заяви: "Действията зависят от това дали думите, което е казал като истина и приема ли ги съдът като доказателства. Най-сигурно е когато българският съд се произнесе".

Не съм от разбирачите на господин Божков и господин Петров, коментира още той.

Запитан дали ще подкрепи кандидатурата на Вили Лилков, той отговори: "Ние разговаряхме с Вили Лилков. Познаваме се с него. Очакванията, че ще откъсне от гласовете на Васил Терзиев, няма да се оправдае. Кандидатурата на Терзиев е репетиция за министър-председателския пост. Ще търсим кандидатура, разбираема от столичани", завърши той.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай