Ройтерс: Доматената революция набира скорост

Ройтерс: Доматената революция набира скорост | StandartNews.com

София. Стотици българи, вдъхновени от поет с рошава коса, протестираха пред сградата на парламента в събота. Тъй като хварлят домати, те наричат бунта си ​"доматена революция" срещу корупцията, разказва агенция "Ройтерс".

Протестиращите размахваха плакати "Спрете политическото лицемерие". Полицията ги държеше далеч от парламента, за да не ударят сградата. Хората обаче твърдят, че протестите им ще растат в навечерието на парламентарните избори догодина.

"Това е само началото", казва дисидентът Николай Колев, известен също като Босия.

61-годишният поет, лежал в затвора няколко пъти по време на комунистическия режим, беше задържан за кратко във вторник след хвърляне на домати по парламента в София. "Исках да дам пример за това как да се протестира", обяснява той.

Миналата седмица Колев е изпратил писма до парламента, водещи политически фигури, Висшия съдебен съвет, държавните телевизия и радио, заплашвайки да хвърля домати по техните сгради. Според него те са отговорни за ширещата се корупция, престъпност и липса на свободата на медиите в България.

"Не мога да бъда повече заложник на надеждата и доброто възпитание. Вървете по дяволите!", пише в края на писмото си Босия.

Корупцията и организираната престъпност е бич за България 23 години след края на комунистическото управление, което пречи на растежа и отлага влизането на страната в Шенген, посочва "Ройтерс".

Около 150 000 българи са давали подкупи на държавни служители всеки месец през 2011 г., което надвишава броя на рушветите от предходната година. Усилията на правителството за ограничаване на корупцията са безуспешни, показва проучване през септември.

България остава между държавите от ЕС с най-нисък стандарт на живот, а нивото на безработица се повиши до 11% през октомври. Хиляди протестираха миналата събота срещу управлението, припомня "Ройтерс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай