Росен Петров: Политиците ни станаха бизнесмени

Росен Петров: Политиците ни станаха бизнесмени | StandartNews.com

Росен Петров е зам.-председател на "България без цензура", водач на листата на ББЦ в 25-ти ИР в София и втори в листата на коалицията за Кърджали

- Г-н Петров, намаляване на депутатите на 120 в парламента е един от приоритетите на ББЦ при учредяването на партията. Още ли държите на него?

- Да, разбира се. За съжаление намаляването на депутатите е свързано с промяна в конституцията и Великото народно събрание. Но лично аз смятам, че 240 депутати са прекалено много за малка България.

- Готов ли сте да поставите отново на дневен ред законопроекта "Чисти ръце"?

- Този закон е в парламента, но стои в деловодството. Нито една партия не го подкрепи в 42-рто Народно събрание. Знаете, че това е административен закон, не е наказателен. С "Чисти ръце" се въвеждат такива елементи като свързани лица, незаконно забогатяване. Целта е да се проверят политиците на всички нива - кметове, министри, зам.-министри, депутати и тн. Този закон е с една-единствена цел - да се покаже как човек влиза в политиката и как излиза от нея или с какво финансово състояние е след един мандат. Сегашните български политици са и бизнесмени. Това е недопустимо. Време е в управлението да влязат хора със съзнание и чувство на отговорност към народа.

- От ББЦ настоявате за изравняване на пенсиите до линията на бедността. Как ще стане това?

- Ще бъда откровен. Повечето хора възприемат нашите предложения като драстични. Но ако България не вземе такива мерки, независимо коя партия е на власт, страната си отива. 2,5 млн. българи вече напуснаха страната. При граница на бедността от 254 лв. според НСИ, как може да се живее с минимална пенсия? Тези въпроси не ги задаваме само ние, зададе ги Джефри ван Орден при посещението си у нас. Държавата се нуждае от решителни, нелицеприятни, ако щете агресивни стъпки за възстановяване на икономическия растеж и даване на пълна свобода на бизнеса. Малкият и средният бизнес трябва да получи данъчни облекчения. Той създава многото работни места. Дори в една страна като Япония със своите големи компании се държи от малките и средни фирми, които се явяват подизпълнители. Държавата ни трябва да стъпи на полето на сигурността, за да работи спокойно бизнесът. Трябва да излъчва стабилност. А това се постига с поредица от икономически мерки, които сме развили в програмата на ББЦ.

- Обещавате и по-високи заплати на полицаите, но кога ще се намерят средства? Вие настоявате за пакет от мерки срещу битовата престъпност?

- Силната икономика освен повече работни места означава и повече постъпления от данъци и възможност за по-високо заплащане на състава. Полицията трябва да върне военните чинове. Второ - трябва да увеличи своя агентурен апарат. Трето - в центъра на сигурността трябва да бъде поставен човекът. И четвърто - полицаите не трябва да ги е страх да са полицаи. В момента е ясно, че нашите служби са като пробита каца и не могат да проведат нито една операция. Истината е, че повечето от престъпните босове нарочно стават агенти на МВР.

- Изправяте се в лидерския изборен район - 25 ИР София. Какво ви казват хората при срещите ви?

- Най-жалкото е, че хората вече масово казват, че не вярват на никого. Обезверени са. При срещите си отговарям, че не съм бил в политиката досега. И често им казвам, че политиците се познават по делата. Надявам се на честна, мъжка битка с Борисов и Миков. Вярвам, че хората в този район ще направят своя избор по съвест и убеждение, а не защото са били купени или принуждавани. Разчитаме на високата избирателна активност - само така ще можем да неутрализираме пазаруването на гласове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай