Ромпой към Борисов: Бойко, радвам се да те видя

Ромпой към Борисов: Бойко, радвам се да те видя | StandartNews.com

„Много се радвам да те видя, Бойко, и то тук – в Министерския съвет, като министър-председател". С тези думи на първия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой започна срещата му с премиера Бойко Борисов. Тя се проведе преди церемонията за удостояването на г-н Ромпой с наградата на телевизия „Европа" за проевропейска политика, съобщиха от пресцентъра на правителството.

„Тази награда е заслужено признание за ролята Ви за запазване на единството и солидарността в Европейския съюз в трудно за него време. Благодарение на Вашата дипломатичност, умение за водене на преговори и намиране на компромиси от полза за Съюза като цяло бяха преодолени кризи, които можеха да имат много тежки последствия за държавите-членки", посочи премиерът. И изтъкна и подкрепата, която страната ни винаги е получавала от председателя на Европейския съвет за утвърждаването й като равноправна на останалите в европейското семейство, макар и най-скоро присъединила се към него. „За България Вие винаги ще останете голям приятел", посочи той.

Борисов информира Ромпой за актуалната политическа ситуация в България и го увери, че правителството е целенасочено в намеренията си за реформи. Двамата обсъдиха и ситуацията с мигрантите. Премиерът го запозна с всички мерки, предприети от правителството, за опазване на външните граници на Европейския съюз от нерегламентирано влизане в Общността, както и за подкрепата, която оказваме на съседните страни, подложени на силен миграционен натиск. Двамата се обединиха около тезата, че в трудни моменти като сегашния, Европа има нужда да остане единна, за да съхрани основните си принципи, на които се гради Европейският съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай