Събота,

Режат парите на София в Плана. Метрото остава

От: СТАНДАРТ -
Режат парите на София в Плана. Метрото остава
A
A
A
  • 200 млн. лв. отиват за бедните райони у нас

Парите по проекти за София, заложени в Плана за възстановяване, ще бъдат намалени, за да се реализират повече инициативи в бедните региони на България. Метрото обаче няма да бъде засегнато.

Това е резултатът от работната среща в Министерски съвет с кмета на столицата Йорданка Фандъкова и нейния екип.

На нея адресирахме проблемите, които намираме в разпределянето на европейските средства в страната, което се отразява пряко на нейното развитие, заяви вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов.

„За пореден път заявявам категорично, че логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени“, категоричен бе Пеканов.

Вицепремиерът и експертният му екип посочиха, че е сериозна грешка за общата стратегия на страната административното задържане на София в Югозападния район за планиране.

Преобладаващата част от столиците в ЕС са отделени в самостоятелни икономически райони. Единствено България продължава да не следва този подход с цел да гарантира повече средства специално за столицата. Решението да не се извади област София от Югозападния район от предишното правителство за идния програмен период ни вещае съответно допълнителни проблеми и рискува парите за останалите населени места от Югозападния район.

Според Пеканов в столицата не е установен устойчив модел на финансиране на инфраструктурните проекти и до известна степен е научена да получава „безплатен обяд”. Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре и че парите, които ни дават, трябва да отиват за сближаване, а не приоритетно за единствения ни район, който се справя малко по-добре. Съответно именно той трябва да търси по-добри и устойчиви модели да се финансира в по-голяма степен със собствени приходи.

„Отворихме тази дискусия, защото е дългосрочно важна за развитието на България. Никога не сме поставяли под въпрос важността на Софийското метро като водещ проект. Въпреки, че сме убедени, че това не е най-правилният механизъм за финансиране на важни инфраструктурни проекти, в нито един момент не сме застрашавали метрото. Но намаляване на средствата за столицата трябва и ще има.

По настоящите ни разчети е нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лв. Правилно е тези пари да отидат за образование и здравеопазване на всички български граждани, а не само към отделни проекти в столицата”, категоричен е вицепремиерът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички