Революция от Караджов! Зарадва общините

Правим първата стъпка към децентрализация, каза вицепремиерът

Революция от Караджов! Зарадва общините | StandartNews.com

От бюджета на регионалното министерство са заделени средства, които ще се предоставят директно на общините в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България. Така правим първата крачка към децентрализацията, която е много важен процес както за България, така и за Република Северна Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на среща в Сандански на общините от двете държави, попадащи в обхвата на Програмата за трансгранично сътрудничество в периода 2021-2027 година. Във форума участваха министър-председателят Кирил Петков, министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, кметове на общините от  областите Благоевград и Кюстендил. От РСМ участваха представители на 25 общини.

В приветствието си към участниците в срещата премиерът Кирил Петков заяви, че в интерес на България и Северна Македония е да няма граници, да имаме свързана инфраструктура; кметовете от двете страни на границата да работят заедно; да има търгуващи един с друг бизнеси и културни събития. „Тогава всички други проблеми, като езикът на омразата например, дискриминационният елемент, те ще  си отидат“, допълни българският министър-председател.

Министър Караджов запозна кметовете с възможностите за финансиране със средства от Фонда за регионално развитие, който ще е с бюджет от 1 млрд. лева. Отделно от него, през тази година с 500 млн. лева, заделени чрез преструктуриране на бюджета на МРРБ, ще се реализират ремонти на четвъртокласни пътища и ВиК проекти в общини с население между 2000 и 10 000 души. Финансирането ще става по опростена процедура, обясни регионалният министър.

На срещата беше дискутирана Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония. За периода до 2027 г. България е успяла да договори увеличение с 50% на ресурса по съвместната програма, стана ясно по време на форума. С над 31 млн. евро от ЕС ще се финансират 3 важни за региона проекта. 9,3 милиона евро са за изграждането на новия граничен пункт „Струмяни – Берово“. 14 милиона евро ще са за интегрирани териториални инвестиции, а останалите 4,6 милиона евро ще се инвестират в изграждане на зелени площи, развитие на градски и крайградски зелени площи и др.

Министърът на местното самоуправление на РСМ Горан Милевски каза пред кметовете от двете държави, че за пръв път се прави толкова мащабна среща.  „С моя колега Караджов мислихме как да доближим гражданите и стигнахме до извода, че това се прави най-пряко с градоначалниците“, каза Милевски. „Когато вие сте близки едни с други, ще бъдат и гражданите на двете държави“, обърна се към кметовете министърът на местното самоуправление на РСМ и пожела да създадат повече и по-големи съвместни проекти в рамките на следващия програмен период на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Северна Македония.

По време на срещата на общините от България и Република Северна Македония бяха представени възможностите за финансиране на македонски общини от фонд Флаг. Като най-реалистичен беше очертан вариантът да се даде кредитна линия на  институция от Република Северна Македония, която да финансира македонски общини чрез вторични заеми. Фонд ФЛАГ и МРРБ могат да подпомогнат създаването на една такава финансова институция, като предоставят ноу-хау, експертиза и опит за изграждане на структура, система и процедури.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай